Hamzanâme (29.Cilt)(Metin-sözlük-indeks)
Hamzanâme
- Tez No: 459589
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamza, Hamzanâme, masal, efsane, halk hikâyesi, Hamza, Hamzaname, folk tale, fairy tale and legend
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Türk Edebiyatının önemli eserlerinden olan Hamzanâme'nin yazarı Hamzavî'nin hayatı hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Edebiyatımızın en hacimli mensur eserlerinden olan Hamzanâme'yi Hamzavî'nin 14. yüzyılda yazıya geçirdiği bilinmektedir. Türk Dünyası tarafından bu güne kadar pek fazla bilinmeyen fakat incelenmesi ve üzerinde titizlikle durulması gerekli olan eserlerden birisi de yüksek lisans tezi olarak çalıştığımız 29. cildinin de yer aldığı Hamzanâme külliyatıdır. Eski Anadolu Türkçesinin söz varlığı ve grameri açısından yararlı bir metin olan Hamzanâme'nin tespit edilmiş 72 cildi vardır. Çalışmamızda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Nadir Eserler Kütüphanesinde kayıtlı 57 varaklık nüshayı esas kabul ettik. Öncelikle metni okuyup problemlerini ortaya koymaya çalıştık. Bu aşamada metinde yıpranmış kısımlardaki ibareler ile okunamayan kelimeler için Yapı Kredi Sermer Çifter Kütüphanesinde bulunan nüshaya başvurduk. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra eski harfli metni yaygın transkripsiyon sistemi ile yeni harflere aktardık. Bu arada metinde karşılaştığımız imla hatalarını dillere göre ayırarak ayrı başlık altında değerlendirdik. Metni düzenledikten sonra bütün kelime, birleşik fiil, kalıplaşmış Türkçe, Arapça ve Farsça sözlerin yer aldığı kapsamlı bir sözlük hazırladık. Sözlükten ayrı olarak kişi ve yer adları indeksini tablo halinde gösterdik.
Özet (Çeviri)
We do not have too much knowledge about Hamzavi's life, the writer of Hamzaname, which is one of the most valuable works of Turkish literature. It has been known that Hamzavi wrote Hamzaname which was the most bulky work of our literature in 14.th century. The one of the workswhich has not been interest much; however neccessary to be analyzed and overemhasized on it by Turkish world fill today is Hamzaname oeuvrein which 29.th volume we stadied as master's thesis has also placed. Which is quite beneficial text in terms of the grammar and vocabulary of old Turkish, has 72 fixed volume. We accepted 57 leafed copies at the library of“Nadir Eserler”in Faculty of litareture, İstanbul University as essential. Firstly, we read the text and tried to reveal the problems. On this staye we applied to coppy, in the library of Yapı Kredi Sermer Çifter for ınscriptions in the worn parts of the text. We transfered the old. Charactered text to the new words with the common transcription system after made essential arrangements. Meanwhile, we avaluated the spelling errors in the text by dıviding on languages under the different tittle. After arrenged the text, we preparedan exlensive dictionary in which all the words, compound verbs, inflexible Turkish Arabian and Persian statements placed. Apart from the dictionary, we showed the index of person and place names on tableau.