Ege Denizi'nde düzensiz göç, güvenlik ve insan hakları paradoksu: Frontex
Irregular migration, security and human rights paradoxes in the Aegean sea: Frontex
  1. Tez No: 505348
  2. Yazar: ÖZGÜR KAYAALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERİM PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz Göç, Göçmen, Avrupa Birliği, Frontex, Güvenlik, İnsan Hakları, Irregular Migration, Migrant, European Union, Frontex, Human Rights
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Günümüz dünyasında göç, gittikçe artan bir şekilde güvenlik problemi ve engellenilmesi gereken bir olgu olarak görülmeye başlanmıştır. 11 Eylül ve sonrası Avrupa şehirlerindeki terör saldırıları sonrası ortaya çıkan yeni güvenlik algılamalarını daha fazla meşrulaştırılan politikacılar, göçü ve göçmen kavramlarını manipüle ederek bunları bir tehdit retoriğine dönüştürmüştür. Ancak göçün güvenlikleştirilmesi (Securitization of Migration) ile ilgili son dönemde ortaya konan argümanlara rağmen göçün bir güvenlik sorunu olmadığı değerlendirilmektedir. Bu tezde AB'nin göç ve sığınma ile ilgili politikaları ve bunların etkililiği araştırılmıştır. Elde ettiğimiz bulgularda; hem AB'nin hem de diğer göç alan devletlerin göçe karşı izledikleri politikaların bu olgunun insani boyutunu göz ardı ettiği ve kontrol odaklı pratiklerle dışsallaştırdığı görülmüştür. AB'nin Entegre Sınır Yönetimi kapsamında dışsallaştırma stratejisinin en önemli bileşenlerinden biri ise istihbarat temelli bir güvenlik ajansı olan Frontex'dir. Frontex, bugün AB dış sınırlarını etkili bir şekilde koruması için çok geniş kapsamlı bir araç yelpazesine sahip olmasının yanı sıra her yıl artmakta olan imkan, kabiliyetler ve bütçesi açısından kara, deniz ve hava sınırlarında kilit bir rol oynamaktadır. Ancak AB sınırlarında Frontex tarafından yürütülen harekatların, AB'nin dayandığı liberal demokrasi prensip ve mekanizmalarının uygulanmasını engellediği, ayrıca AB değerleri ve temel haklar sözleşmesinde belirtilen insan hakları ile çeliştiği düşünülmektedir. Frontex, Avrupa sınırlarını yönetmekte üstlendiği aktif rol nedeniyle birçok insanın yaşamı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. AB'nin Frontex gibi v kontrol odaklı yaklaşımları ile yasal göç kanallarını kapatması sadece göçmenlerin ve insan kaçakçılarının ülkeye giriş noktalarını ve stratejilerini değiştirmelerine yol açmaktadır. Bu tezde göç, güvenlik ve insan hakları ilişkisi paradoksal bir çerçevede irdelenmiştir. Zulüm altında olan veya insan onuruna yakışacak bir şekilde yaşayamayan her birey göç etme hakkına sahiptir. Asırlardır süregelen ve karmaşık birçok boyutu olan göçü azaltabilmenin tek yolu savaşların sona ermesi, göç alan ve göç veren ülkeler arasındaki gelir dengesizliklerinin bitirilebilmesi, daha yaşanabilir bir çevrede yaşamak ve daha iyi yönetilmekle mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Migration is increasingly seen as a security problem and a phenomenon to be prevented in today's world. The politicians legitimatizing the new security perceptions that emerged after the September 11th and terrorist attacks in European cities, have manipulated migration and immigrants as threat rhetoric. However, despite the recent arguments on the securitization of migration issue, it is not regarded as a security issue. In this thesis, the approaches and effectiveness of EU Common Migration and Asylum policies are explored. In the findings we have seen, both the EU and many other immigrant states' tendencies towards migration have externalized the phenomenon of immigration with control-oriented practices, ignoring the human dimension. One of the most important components of the externalization strategy within the framework of the EU's Integrated Border Management is Frontex, an intelligence-based security agency. Frontex today plays a key role in land, sea and air borders in terms of increasing capabilities and budget, as well as having a wide range of vehicles to effectively protect the EU external borders. However, operations carried out by Frontex at EU borders are hampering the application of the principles and mechanisms of liberal democracy on which the EU is based and contradict human rights as set out in the EU values and the charter of Fundamental Rights. Because of its active role in managing European borders, it has a direct influence on many people's lives. The EU's with control-based approachings, such as Frontex, leads to changes entry points and strategies for migrants and human traffickers. vii In this thesis, migration, security and human rights relations are examined in a paradoxical framework. Each individual either under persecution or not living in human dignity has the right to immigrate. It has been concluded that the only way of reducing centuries-long and complicated migration problem is to end the wars, close the income imbalance between countries and create a bettermanaged and a more livable environment.