Deniz yoluyla gerçekleştirilen düzensiz göç olgusu: Türkiye karasuları örneği ve göçmen tacirliği
Irregular immigration phenomenon carried out through sea: Turkey coastal waters and immigrant mongering
  1. Tez No: 845604
  2. Yazar: HATİCE YILDIRIM KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SABRİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz Göç, Göçmen Kaçakçısı, Türk Karasuları, Sahil Güvenlik, Irregular Migration, Immigrant Smugglers, Turkish Lands, Coastal Security
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye karasuları üzerinden gerçekleştirilen düzensiz göçlerin Türkiye üzerindeki etkilerini, Türkiye'nin düzensiz göçlerle mücadelesini, düzensiz göçle ilgili Türkiye'nin taraf olduğu ulusal ve uluslararası mevzuatları, Türkiye'nin göç tarihini, Türkiye-Avrupa göç güzergahlarını, 2015-2023 yılları arasında Türkiye karasuları üzerinden göç ederken yakalanan/kurtarılan düzensiz göçmenleri, göçmen kaçakçılarını, düzensiz göçmenlerin uyruk dağılımlarını, hayatını kaybeden göçmenleri, insan ticaretini, göçmen tacirliğini, Türkiye'de düzensiz göçün yoğunlaştığı illeri, ilçeleri ve göçmenlerin sıklıkla kullandığı güzergâhları inceleyen nicel bir çalışmadır. Yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye'ye yönelik ciddi göç akınlarının olduğu görülmektedir. Özellikle Muğla, Çanakkale, İzmir, Aydın, Balıkesir, Antalya, Edirne, illerinde yakalanan/kurtarılan düzensiz göçmenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu çalışmayla Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi'nde yaşanan düzensiz göç olaylarını derinlemesine araştırmak hedeflenmiş özellikle Akdeniz'deki göç olayları ulusal ve uluslararası bağlamda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the effects of irregular migration through Turkish territorial waters on Turkey, Turkey's fight against irregular migration, national and international legislation on irregular migration, Turkey's migration history, TurkeyEurope migration routes, It is a quantitative study that examines irregular migrants apprehended/rescued while migrating through Turkish territorial waters between 2015- 2023, migrant smugglers, nationality distribution of irregular migrants, migrants who lost their lives, human trafficking, migrant trafficking, provinces and districts where irregular migration is concentrated in Turkey and the routes frequently used by migrants. As a result of the researches, it is seen that there are serious migration flows towards Turkey. The number of irregular migrants captured/rescued especially in Muğla, Çanakkale, İzmir, Aydın, Balıkesir, Antalya, Edirne is quite high. This study aims to investigate the irregular migration events in the Aegean, Mediterranean, Black Sea and Marmara Sea in depth, especially the migration events in the Mediterranean Sea are analyzed in the national and international context.