Çin'in Sincan bölgesinde yaşayan Kazakların sosyokültürel yaşamı
The socio-cultural life of the Kazakhs of China's Xinjiang
- Tez No: 505356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kazaklar, Sincan, Çin, tarih, sosyokültürel yaşam, Kazakhs, Xinjiang, China, history, sociocultural life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orta Asya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kazaklar, Çin'den Avrupa'ya uzanan geniş bir alanda birkaç yüz yıldır yaşayan göçebe bir halktır. Çarlık Rusya'nın 18. ve 19. yüzyıllarda bu coğrafya üzerindeki etkisinin yayılması ile, bugünkü Kazakistan vatandaşı olan Kazak halkının yaşamına dair kapsamlı bilgi birikimi sağlanmıştır. 18. yüzyıldan beri Kazaklar Çin'in sınır bölgesi olan, Doğu Türkistan'ın Sincan Uygur Özerk Bölgesinde göçebe yaşam sürmektedir. Bazı Kazak grupları Çin'in Gansu, Qinhai ve Tibet vilayetlerinde de göçebe yaşam sürmektedir. Kazakistan'da yaşayan Kazakların aksine, Çin'deki Kazak halkının tarihi ve bugünkü sosyokültürel yaşamı daha az bilinmektedir. 1980'li yılların başlarında Çin'in kuzeybatı bölgeleri turizm gelişimine açıldıktan sonra, bu bölgede bulunan çok uluslu etnik nüfusa ve özellikle Kazaklara olan ilgisi yenilenmektedir. Çin hükümeti, kuzey-batı bölgelerinde yaşayan halklar hakkında bir dizi çalışmanın yayınlanmasına katkıda bulunmaktadır. Ancak, bu çalışmalar her araştırmacı için izinli değildir. Bu çalışmanın amacı, bu bölgeye göçün nedenlerini belirlemek, Doğu Türkistan Kazaklarının tarihçesine, onların bugünkü sosyal yaşamına ve Kazakistan ve Çin'in bölgesel ve göç politikalarına genel bir bakışını sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The Kazakhs are a proud nomadic people whose history is closely connected with a vast area stretching from China to Europe, which is the birthplace of nomadic and sedentary peoples who have inhabited this region for several centuries. The spread of tsarist Russia's influence on these endless desert spaces in the 18th and 19th centuries led to the accumulation of extensive information material on the life of that part of the Kazakh people, who are citizens of Kazakhstan. Since the 18th century, Kazakhs led a nomadic life in the border western provinces of China, known as Chinese Turkestan, and now Xinjiang Uygur Autonomous Region. Some groups of Kazakhs also led a nomadic life in east, invading the Chinese provinces of Gansu, Qinhai and Tibet. Unlike the Kazakhs living in Kazakhstan, the history and the present situation of the Kazakh people in China has been little studied. After the northwest regions of China were opened for tourism development in the early 1980s, interest in this region, its ethnically mixed population and, in particular, the Kazakhs, renewed. The Chinese government has contributed to the publication of a number of works on peoples living in the north-western regions. However, these materials are not available to researchers. The purpose of this work is to give an overview of the historiography of the Kazakhs of East Turkestan, their present social life and the regional and migration policies of Kazakhstan and China, to determine the causes of migration in this territory.