Ticari işlemlerde taşınır rehni
Commercial enterprise pledge
- Tez No: 505355
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rehin, ticari işletme rehni, ticari işlemlerde taşınır rehni, Pledge, commercial enterprise pledge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Rehin hakkı alacaklıya; taşınmaz taşınır hak ve alacaklar üzerinde sınırlı ayni hak sağlar. Bu kanun rehnin konusunu, kapsamını, taraflarını büyük ölçüde genişletmiştir. Tacir ve esnaf rehin borçlusu ve alacaklısı olabileceklerdir. Çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı gerçek ve tüzel kişiler de rehin borçlusu olabileceklerdir. Ağaçlar, hayvanlar, stok ve hammadde, kiracılık hakkı, kira gelirleri, rehin konusuna dahil edilmişlerdir. Temerrüt hükümlerinde lex commissoria yasağı istisnai olarak düzenlenmiştir. Yeni kanunla beraber rehinli taşınır sicili olarak yeni bir sicil oluşturulmuştur. Bu tez çalışmasında 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu, mülga 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak rehin kavramı, taşınır rehni kavramı ve temel ilkeleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölüm tezin ana temasını içermektedir. Bu bölümde Ticari İşlemlerde Taşınır Rehninin kuruluşu, tarafları, tarafların hakları ve borçları, rehnin konusu ve rehnin sona ermesi mülga 1447 sayılı Ticari İşletme Rehni Kanunu ile karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise temerrüt halinde uygulanacak hükümler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Code on the Pledge of Movables in Commercial Transaction (No: 6750), entry into force of the law on 01.01.2017. Pledge, provides restricted real right on the movable and real property goods. Code on the Pledge of Movables in Commercial Transaction has extended the issue, the scope and the parties of the pledge agreement. Merchant and craftman willable to be an obligor and a creditors. Also farmers, producer organizations and freelancers will be able to be an obligor. The trees, the animals, the stock and basic materials, the right of tenancy, the rental income, are incorporated into the scope of pledge. The prohibition of lex commissoria is arranged as a exceptional case in the default provision. A new register which is called as the pledge of movable register is constituted along with a new code. Code on the Pledge of Movables in Commercial Transaction is examined comparatively to Commercial Enterprise Pledge (No: 1447) in this thesis. The thesis is composed of three chapters. It focuses on the concept of pledge, the concept of chattel mortgage and the fundamental principles of chattel mortgage in first chapters. Second chapters includE main topic of the thesis. Foundation of mortgage agreement, the party of the agreement and rights and obligations of parties have been exmined comparatively to Commercial Enterprise Pledge (No: 1447). Last part of the thesis includes which provision will be applied when a position of default occurs.