Soğuk savaş döneminde Bulgaristan Sovyetler Birliği ilişkilerinin ekonomi-politiği (1945-1990)
Political economy of the Bulgarian and Soviet Union relations during the cold war era (1945-1990)
- Tez No: 505379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KAMİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Sovyetler Birliği, İlişkiler, Ekonomi, Politika, Bulgaria, Soviet Union, Relations, Economy, Policy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bulgaristan-Sovyetler Birliği ekonomik-politik ilişkileri, Bulgaristan'ın savaş sonrası yeniden yapılanmasında belirleyici rol oynamıştır. 1950'lerden itibaren Bulgaristan'da Sovyet sosyo-ekonomik modeli kurulmuş ve bu model Stalin dönemi boyunca uygulanmıştır. Soğuk Savaş yıllarında Sovyetler Birliği, Bulgaristan'ın en büyük ekonomik partneri olmuştur. Bulgaristan-Sovyetler Birliği ekonomik ve siyasi ilişkilerin incelenmesi Türkiye akademik çevrelerinde ihmal edilmiştir. Her iki dili bilme zorunluluğu, arşiv belgesi ve birincil kaynaklara ulaşılmasında karşılaşılan engeller bu alanda yapılması arzulanan çalışmaları geciktirmiştir. 1945-1965 yılları arasında Bulgaristan Halkı çok derin ve önemli sosyal-ekonomik dönüşümler elde etmiştir. Bu dönüşüm ülkenin iyiye doğru gelişmesine, çiftçiliğin modernizasyonuna, halkın hayat standardının yükselmesine yardımcı olmuştur. Bulgaristan ve başta Sovyetler Birliği olmak üzere Sosyalist devletlerarasında yapılan iş birliğinin büyümesi her geçen gün daha da önemli hale gelmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Bulgaristan Halk Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği arasındaki siyasi-ekonomik ilişkilerinin tarihsel gelişiminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde planlı kalkınma döneminde Bulgaristan-Sovyetler Birliği arasında olan ilişkiler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, 1980'lerin ikinci yarısındanitibaren başlayan“yeniden yapılanma”süreci değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Bulgarian-Soviet political and economic relations played a determining role in post-war restructuring of Bulgaria. A Soviet socioeconomic model was established in Bulgaria in 1950s, and said model was implemented throughout the Stalin era. The Soviet Union had been the major economic partner of Bulgaria during cold war years. Turkish academic circle ignored examination of economic and political relations between Bulgaria and the Soviet Union. The necessity to speak both languages and obstacles in accessing archive documents and primary resources delayed studies intended to be performed in that field. Between 1945 and 1965, the Bulgarian People had been through very deep and important socioeconomic transformations which helped progress of the country, modernization of farming, and improvement of life standards of people. The growth of cooperation between Bulgaria and Socialist countries had gradually become more important day by day. The first part of study depicts historical development of political and economic relations between the People's Republic of Bulgaria and the Soviet Union. Second part of study deals with relations between Bulgaria and the Soviet Union during the planned development era. The third part deals with the“restructuring”process which started in the second half of 1980s.