İstanbul Hükümetlerinin karar ve uygulamalarının Türkiye Büyük Millet Meclisindeki yansıması (23 Nisan 1920- 04 Kasım 1922)
The effects of the Istanbul Goverment's decisions and their implements on Grand National Assembly of Turkey (23 April 1920- 05 November 1922)
- Tez No: 505430
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mondros Mütarekesi, İstanbul Hükümetleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Mondros Armistice, Istanbul Goverment's, Grand National Assembly of Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
I. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan Mondros Mütarekesi ile Türk Tarihi adına buhranlı bir dönem başlamıştır. Mondros Mütarekesi'nden sonra yapılan işgaller, özellikle de İstanbul'un işgali ile birlikte Osmanlı Devleti, İtilaf Devletlerinin etkisi altında kalarak, işgal devletlerinin isteklerine boyun eğmek zorunda kalmıştır. Bununla birlikte İtilaf Devletleri tarafından yapılan haksız işgallere ve isteklere boyun eğmeyen, yapılan bu muameleye karşı mücadele kararı alanlar tarafından milli bir hareket meydana getirilmiştir. Mondros Mütarekesi'nden sonra kurulan İstanbul Hükümetlerinin genel politikası; İtilaf Devletlerinin istekleri doğrultusunda hakaret ederek şartları daha az ağır olan bir barış antlaşması imzalamak ve buna engel olarak görülen Anadolu'daki milli hareketi ortadan kaldırmak olmuştur. Bu çalışmada, Damat Ferit Paşa'nın ilk hükümetini kurduğu 4 Mart 1919 tarihinden itibaren İstanbul Hükümetlerinin, İtilaf Devletleri ve Milli Mücadele Hareketi adına yürüttüğü politikaların, 23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisine nasıl yansıdığı, Mecliste ne gibi tartışmalar yapıldığı ve bu konu hakkında ne tür tedbirler alındığı incelenmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin, İstanbul Hükümetinin bu politikalarına karşı tepkisini açık olarak gösterdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Mondros Armistice, which was signed after World War I, started a period of crisis on behalf of Turkish History. Occupations, especially the occupation of Istanbul following the Mondros Armistice, forced the Ottoman State to remain under the influence of the Entente States and submit to the demands of the occupation states. However, a national movement was brought to the fore by the unfair invasions by the Entente States, and by the decision-making struggle that did not bow to the will. The general policy of the governments of Istanbul, established after the Mondros Armistice; Acting in line with the wishes of Entente States, signing a peace treaty with fewer conditions and abolishing the national movement in Anatolia which is regarded as an obstacle to it. In this study, Ferid Pasha's first government established that March 4th since 1919 Istanbul Government of the Allies and the National Struggle Movement on behalf of carrying out the policy, opened on April 23, 1920, Turkey how it is reflected in the Grand National Assembly, and where discussion as to what the council this what kinds of precautions are taken about the issue are examined. Grand National Assembly of Turkey, the Istanbul Government response to this policy are understood to be open.