Avrupa Birliği ve Türkiye'de düzensiz göç yönetiminin geri kabul anlaşmaları üzerinden değerlendirilmesi
European Union and the evaluation of irregular migration through readmission aggreements in Turkey
  1. Tez No: 505431
  2. Yazar: ABDURRAHMAN MUHAMMET BANAZILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Yasa Dışı Göçmen Politikası, Türkiye'de Düzensiz Göç, Geri Kabul Anlaşması, European Union, European Union Illegal Immigrant Policy, Irregular Migration in Turkey, Readmission Agreement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Son yarım yüzyılda, dünyada ve özellikle Türkiye'de en önemli konulardan birisi göç olgusudur. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu tarihten itibaren birçok göç dalgası ile karşı karşıya kalmıştır. Bu toplumsal yer değiştirme hareketleri devletlerin ekonomik, sosyal ve siyasetleri üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Ortaya çıkan bu yansımalar ile mücadele etme noktasında Türkiye'de göç ve göçmen yönetim konuları açısından geniş yelpazeli göç politikalarının üretilmesi gereksinimi kaçınılmaz olmuştur. Özellikle 2000'li yıllardan itibaren Avrupa Birliği'ne uyum sürecinin başlamasının yanı sıra 21. yüzyılda uluslararası göç ve göçmenlerle ilgili konuların devletin ve kamu yönetiminin ana konularından olması gerektiği düşüncesi oluşmuştur. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti'nin göç ile ilgili kamu politikalarını Avrupa Birliği mevzuatına paralel uygulamaları ile göç rejimi konusunda önemli bir adım atılmıştır. Dünya genelinde göçlerin artış göstermesi sadece Avrupa Birliği ülkelerinin kendi aralarındaki bir sorun olmanın ötesine geçmiş, birlik üye devletlerin sınırları dışarısından yönelen göçler ile de karşı karşıya kalmışlardır. Bu çerçevede Avrupa Birliği topluluğu içerisindeki ülkeler arasında kolektif bir politika yaratılması büyük önem taşımaya başlamıştır. Çalışmada; gerek başka devletlerden ülkemize yasadışı olarak giriş yapan göçmenlerin gönderilmesi gerekse Türkiye üzerinden başka ülkelere yasadışı giden göçmenlerin gönderilmesini sağlamak için bir araç olarak kullanılan“Geri Kabul Anlaşmaları”üzerinden düzensiz göç ve yine bu anlaşma çerçevesinde düzensiz göçün Türkiye'deki yansımalarını AB – Türkiye arasında imzalanan geri kabul anlaşması çerçevesinde ele alınıp değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the past half-century, one of the most important issues in the world, and especially in Turkey, is immigration phenomenon. The Republic of Turkey has faced with many waves of immigration since its founding. These social replacement movements have important effects on the economic, social and politics of the states. In order to cope with these effects, it is inevitable to produce a wide range of immigration policies in terms of immigration and immigration issues in Turkey. Especially in the beginning of the harmonization process of the European Union from the year 2000, as well as the fact that the issues related to international migration and immigrants in the 21st century should be from the main points of the state and public administration, the Republic of Turkey's public policies on immigration parallel to European Union legislation, an important step has been taken in. The increase in immigration around the world is not only a problem among the European countries themselves, but also faced immigration from outside the borders of the member states. In this framework, the creation of a collective policy among the countries within the European Union community has become very crucial. In this study, It should be sent to the immigrants who entered illegally to our country from other states and Turkey via other countries to be used as a tool to enable sending of illegal outbound migrants“Readmission Agreement”through irregular migration and again reflected in Turkey irregular migration under this agreement the EU - signed between Turkey and back acceptance agreement.