İşletmelerde örgütsel sessizlik ve üretkenlik karşıtı iş davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of relationship between organizational silency and counter productivity work behaviours in business
- Tez No: 505444
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Çalışan Davranışları, Organizational Silence, Counter-Productivity Work Behaviors, Employee Behaviors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada, çalışanların örgütsel sessizlik algılarıyla üretkenlik karşıtı iş davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışanların sessizlik davranışları kabullenici, savunmacı ve korumacı sessizlik boyutuyla, üretkenlik karşıtı iş davranışları ise bireye yönelik davranışlar ve örgüte yönelik davranışlar boyutuyla ele alınarak birbirleriyle olan ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma için Bursa ili sınırlarında bulunan, hizmet sektöründe faaliyet gösteren üç özel işletme ve bir kamu işletmesinde çalışan bireylere anket uygulanmıştır. Anket verileri üzerinde IBM SPSS Version 22 programı üzerinden Cronbach's Alpha analizi, Faktör Analizi, Korelasyon, Regresyon, Anova ve T-Testi analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre çalışanların örgütsel sessizlik algılarıyla üretkenlik karşıtı iş davranışları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunduğu saptanmıştır. Bu kavramların alt boyutlarına ilişkin yapılan analizlerde ise kabullenici, savunmacı ve korumacı sessizliğin örgüte yönelik gerçekleştirilen üretkenlik karşıtı davranışlar ile arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunduğu tespit edilmiştir. Ancak örgütsel sessizliğin tüm alt boyutlarıyla bireye yönelik gerçekleştirilen üretkenlik karşıtı iş davranışları arasında anlamlı ilişkilerin bulunmadığı görülmüştür. Son olarak tüm alt boyutların ankete katılan çalışanların bazı demografik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, has been researched to determine the relationship between employees' perceptions of organizational silence and counter-productivity business behaviors. In this context, silent behaviors of employees have been researched with the dimensions of accepting silence, defensive silence and protective silence; antiproductivity business behaviors have been also reseached with the dimensions of behaviors toward individual and behaviors toward organization. For research; a questionnaire has been applied to the individuals who are living in Bursa, working in 3 private businesses and 1 public business. In this study; Cronbach's Alpha analysis, Factor analysis, Correlation, Regression, Anova and T-test have been done with the help of SPSS 22 Programme. According to the analysis results; positive relationship has been found between employees' perceptions of organizational silence and counter-productivity behaviors. In addition, positive meaningful relationship has been found the between with accepting silence, defensive silence, protective silence and counter-productivity behaviors which are carried out toward organization. But; positive a meaningful relationship has not been found the between with accepting silence, defensive silence, protective silence and counter-productivity behaviors which are carried out toward individuals. Finally; significant differences have been found the between with all sub dimensions and staff who are joined survey.