Muhafazakâr kadınların online alışveriş yapma davranışları üzerine bir alan araştırması
A field study: Attitudes of conservative women on online shopping
  1. Tez No: 505447
  2. Yazar: HÜMEYRA USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞİNA GÜLERARSLAN ÖZDENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Hedonik ve Faydacı Tüketim, Online Alışveriş, Consumption, Hedonic And Utilitarian Consumption, Online Shopping
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tüketim, artık insanoğlunu her zamankinden daha fazla meşgul eden bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüketim kavramı bir ihtiyacın giderilmesi için yapılan faaliyetler olarak tanımlanmasının dışında teknolojinin de hızla gelişmesiyle her geçen gün biraz daha değişime uğramaktadır. Tüketim toplumuna geçişle birlikte, birey kimi zaman akılcı yaklaşımlarla tüketim davranışını gerçekleştirirken, kimi zaman da duygularının yönlendirmesiyle alışveriş yapmaktadır. Bu durum hedonik ve faydacı tüketim kavramlarının da önemini artırmaktadır. Bu bağlamda çalışmada muhafazakâr kadın tüketicilerin online alışverişlerinde hedonik ve faydacı tüketimin alt boyutlarından, hangileri altında yer aldıkları incelenmiştir. İnternetin hayatlarımızı kaplamasıyla online alışveriş kavramı da gündemimize girmiştir. İnternet üzerinden alışveriş davranışının yaygınlaşması bu alanda yeni sayılabilecek muhafazakar online alışveriş site ve kullanıcılarını incelemeyi gerekli kılmıştır. Türkiye'de muhafazakârlık algısındaki modernleşme son yıllarda farklı bir boyut kazanmış, muhafazakâr kesimin tüketim alışkanlıklarındaki dönüşüm, bu konunun önemini artırmıştır. Çalışmada muhafazakar kadın tüketicilerin online alışveriş davranışları sorgulanmış öncesinde ise muhafazakarlığın alt boyutlarıyla ne olduğu üzerinde durulmuştur. Bu araştırmanın amacı kendini muhafazakar olarak tanımlayan kadınların hedonik ve faydacı tüketim ekseninde online alışveriş davranışlarını sorgulamaktır. Bu kapsamda Konya Necmettin Erbakan Üniversitesinde okuyan tesettürlü öğrencilerin internet üzerinden alışverişte hedonik mi yoksa faydacı tüketim mi yaptıkları sorusu üzerinden tüketim türleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Consumption is now emerged as a concept that occupies humanity further and being defined as activities to eliminate a need, the concept is changed more and more every day rapidly with the development of technology. Along with the transition to consumption society, consumer sometimes do shopping with rational approaches, while sometimes with the orientation of his/her feelings. This situation increases the importance of hedonic and utilitarian consumption concepts. In this context, it is examined how conservative female consumers are placed under the sub-dimensions of hedonic and utilitarian consumption in online shopping. Online shopping has also entered our agenda by internet which covering our all lifes. Widespread use of online shopping behavior has made it necessary to examine conservative online shopping sites, users; which may be considered new in this area. In recent years, modernization in the perception of conservatism in Turkey gained a new dimension, the transformation of conservative section lifestyle makes this subject vital to be investigated. In this study emphasized what the online shopping behaviours of conservative female consumers and emphasized what the sub dimensions of conservatizm is. The aim of this research is to questioning online shopping behaviors on the axis of hedonic and utilitarian consumption of women who define themselves as conservatives. In this context, it was tried to reveal the consumption types in the questions of whether it is hedonic or utilitarian consumption in online shopping of the veiled students who are studied in Necmettin Erbakan University.