Yetişkinlerde emeklilik dönemine ilişkin planlama eğiliminin -Konya ili Kulu ilçesi örneği-çözümlenmesi
Analysis of the planning tendency for the retirement period for adults-Kulu district of Konya province-
  1. Tez No: 505450
  2. Yazar: YAĞMUR TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYAT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Emekliliğe Hazırlık Eğitimi, Emeklilik Planı, Emekliliği Planlama Süreci, Retirement, Retirement Preparation Training, Retirement Plan, Retirement Planning Process Scale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmada 40 yaş ve üzeri yetişkinlerin emeklilik sürecine ilişkin plan yapma eğilimlerinin belirlenmesi ve bu eğilimlerine ilişkin elde edilecek verilerin demografik özellikler ile arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Tarama modellerinden biri olan ilişkisel tarama tekniğine göre tasarlanmış nicel ve kesitsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Konya'nın Kulu ilçesinde ikamet eden 40 yaş ve üzeri yetişkinler oluşturmaktadır. Evrende örneklem seçme işleminde olasılığa dayalı örneklem türlerinden basit tesadüfi örnekleme türü kullanılarak, araştırma örneklemini oluşturan Konya'nın Kulu ilçesinde yaşayan, aktif iş yaşamında yer alan 40 yaş ve üzeri 191 yetişkine ulaşılmıştır. Çalışma grubuna“Emekliliği Planlama Süreci Ölçeği”ile“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24 paket programında frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız t-testi, ANOVA ve korelasyon kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen veriler ise; yetişkinlerin %56.0'lik oranla emeklilik dönemine ilişkin planlarının olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Planı olan yetişkinlerin ise planları %43.1 oranı ile mesleki alanda yani ikinci bir iş üzerine olmaktadır. Yetişkinlerin emekliliği planlama eğilimi ile emekli olmaya kalan süre arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. Hanedeki kişi sayısı arttıkça emekliliği planlama eğilimi azalmaktadır. Bu araştırma yetişkinlerin emeklilik dönemini planlama ve hazırlık yapmanın gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine planning tendencies for retirement period of 40 years old and older adults, to reveal relation between demographic variables and the data obtained regarding planning tendencies. It is a quantitative and cross-sectional study designed according to relational screening technique which is one of the screening models. The population sampling in this study consists of 191 adults aged 40 years and over involving in the active business life in Kulu sub-province of Konya. Using simple random population sampling from the sample types based on the probability of research sampling in the sample, the research sample of 191 adults aged 40 years and over living in active working life in Kulu sub-province of Konya, which constitutes the research sample, has been reached.“Retirement Planning Process Scale”and the“Personal Information Form”were applied to the study group. The obtained data were analyzed by using frequency (f), percentage (%), arithmetic mean, standard deviation, independent t-test, ANOVA and correlation in SPSS 24 packaged program. According to the results obtained from this research; %56 of adults do not have any plan for the retirement period. For adults with a plan, %43.1 of their plans are about the professional field, i.e. a second job. There is a significant relationship between the tendency of adults to plan retirement and the time to retirement. As the number of people in the household increases, the tendency to plan for retirement decreases. Within the study's data, the adults for the retirement period have revealed the necessity of preparation and planning for retirement.