Çocuklarda Sınav Kaygısı Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of Children's Test Ansiety Scale to Turkish : The reliability and validity study
- Tez No: 505464
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA NARTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Çocuklarda Sınav Kaygısı, Ölçek Uyarlama, Test Anxiety, Children's Test Anxiety, Scale Adaptation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada Wren ve Benson (2004) tarafından geliştirilen Çocuklarda Sınav Kaygısı Ölçeğinin Türk diline ve kültürüne uyarlanması amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde yapılmış betimsel bir çalışmadır. İlgili ölçeğin uyarlanması için ilk olarak yazarın onayı alınmış ve ölçek İngilizce dilinden Türkçe diline çevrilmiş ve ardından tekrar İngilizceye çevrilerek dil eşdeğerliği sağlanmaya çalışılmıştır. Çeviri işleminden sonra oluşturulan ölçek formu Adıyaman il merkezinde bulunan ilkokul ve ortaokullarda öğrenimine devam eden 809 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin Türkçeye uyarlanan formunun yapı geçerliğini belirlemek amacıyla elde edilen veriler üzerinde ilk olarak SPSS 20 programı aracılığıyla açımlayıcı faktör analizi uygulanmış, hatalı ya da yetersiz çalıştığı tespit edilen maddeler veri setinden çıkartılarak analiz tekrarlanmıştır. AMOS 22 programı kullanılarak model veri uyumunun incelenmesi için doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış, analiz sonucunda elde edilen uyum indeksi değerlerinin iyi düzeyde olduğu ve model veri uyumunun büyük oranda sağlandığı tespit edilmiştir. Ölçeği oluşturan maddelerin ayırt edicilik gücünü belirlemek amacıyla madde analizi yapılmıştır. Ölçekten elde edilen puanlar büyükten küçüğe doğru sıralanarak alt %27 ve üst %27 şeklinde iki grup oluşturulmuştur. Bu iki gruba ait puan ortalamalarına bağımsız gruplar t-testi analizi yapılarak tüm maddelerin ayırt edicilik güçleri saptanmıştır. Ölçeğin uyarlanan formu ile toplanan verilerin güvenirliğini belirlemek amacıyla, SPSS 20 programı kullanılarak madde toplam korelasyonları bulunmuş ve madde özellikleri tespit edilmiştir. Maddelerin iç tutarlılıkları hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla ölçeğin tamamı ve üç boyutu için cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Toplanan verilerin güvenirliğini belirlemek için elde edilen korelasyon katsayıları yüksek çıkmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uyarlanan ölçeğin Türkiye'deki araştırmacılar, rehberlik servisleri, okul idareleri, öğretmenler veya veliler tarafından ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin sınav kaygısını ölçmek amacıyla kullanılmasının uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to adapt the Children's Test Anxiety Scale developed by Wren and Benson (2004) to Turkish language and culture. The research is a descriptive study made on the screening model. For the adaptation of the relevant scale, the author's approval was first obtained and the scale was translated from English to Turkish and then translated into English to provide language equivalence. After the translation process, the scale form was applied to 809 students who continue their education in elementary and junior high schools in Adıyaman city center. The data obtained in order to determine the validity of the form adapted to the Turkish version of the scale were first subjected to exploratory factor analysis through the SPSS 20 program and the items identified as inaccurate or inadequate were extracted from the data set and the analysis was repeated. Confirmatory factor analysis was applied to analyze the model data using the AMOS 22 program, and it was found that the fit index values obtained at the end of the analysis were good and that the model data correspondence was provided at a large scale. Item analysis was conducted to determine the discriminative power of the scales. The scores obtained from the scale were ranked from small to large and two groups were formed as 27% and 27% respectively. Independent groups t-test analysis was performed on the average score of these two groups, and the discrimination power of all the items was determined. In order to determine the reliability of the collected data with the adapted form of the scale, item total correlations were found using the SPSS 20 program and the item properties were determined. The Cronbach alpha coefficient was calculated for all dimensions and three dimensions in order to have information about the internal consistencies of the items. The correlation coefficients obtained in order to determine the reliability of the collected data are high. The scale adopted in accordance with the results obtained from the study, researchers in Turkey, guidance services, school administration, teachers or parents by primary and secondary school students concluded that the it is appropriate to use in order to measure test anxiety has been reached.