8. Sınıf öğrencilerinin sınav kaygıları ile umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişki
Relation of exam anxiety levels and hopeless of 8th grade
  1. Tez No: 596487
  2. Yazar: GÜRKAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL TÜZEL İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokullar, 8. Sınıf Öğrencileri, Sınav Kaygısı, Umutsuzluk, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Çocuklarda Sınav Kaygısı Ölçeği, Secondary Schools, Students in 8th Class, Exam Anxiety, Hopelessness, Beck Hopelessness Scale, Children's Test Anxiety Scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı 8. Sınıf öğrencilerinin sınav kaygısı ile umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Araştırmada kullanılan veriler ve yöntemler değerlendirildiğinde araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Samsun ili Canik, Kavak, Asarcık ve İlkadım ilçelerinin ortaokullarında eğitim gören 794 adet öğrenci oluşturmaktadır. Oluşturulan evrenin tamamı örneklem olarak ele alınmıştır. Araştırmada Beck umutsuzluk ölçeği ve çocuklarda sınav kaygısı ölçeğinden faydalanılmıştır. Ölçeğin ilk 9 sorusu öğrencilerin kişisel bilgilerini elde etmeye yöneliktir. Toplamda 20 adet soru ile oluşturulan ölçek ile elde edilen veriler çeşitli istatistiksel yöntemler ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin sınav kaygı düzeyini belirlemek için ise“Children's Test Anxiety Scale”nin Türkçeye uyarlanmış versiyonu kullanılmıştır. Ölçek toplamda 30 sorudan oluşup dörtlü bir puanlama sistemine sahiptir. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri nedir? sorusuna üç alt boyutta cevap verilmiş ve toplam sınav kaygısı puanı olarak değerlendirme yapılmıştır. Öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri cinsiyete göre incelendiğinde görev dışı alt boyutta anlamlı farklılık göstermezken, sınav kaygısı ölçeği düşünceler, otonom tepkiler alt boyut puanları ve toplam ölçek puanlarının anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. 8.sınıf öğrencilerinin ailelerinin ortalama aylık gelir durumuna göre, öğrencilerin başarı durumuna ve babalarının eğitim durumlarına göre sınav kaygısı ölçeği alt boyutlarından ve ölçek toplamından aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedikleri tespit edilmiştir. Anne eğitim durumlarına göre ise görev dışı davranışlar ve otonom tepkiler alt boyutunda anlamlı farklılık vi olmadığı, düşünceler alt boyutunda sınav kaygısı düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. 8.sınıf öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerinin cinsiyete, anne ve baba eğitim durumlarına, başarı durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği fakat ortalama gelir düzeyine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sınav kaygısı ölçeği toplam puanları artıkça Beck umutsuzluk ölçeği puanları artmaktadır. Genel olarak değerlendirildiğinde, sınav kaygısı artıkça umutsuzluk düzeyinin azaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal the relationship between 8th grade students' anxiety and hopelessness levels. When the method and the data obtained are evaluated, it is understood that it is a descriptive study. The population of the thesis consists of 794 students studying in secondary schools in Canik, Kavak, Asarcık and İlkadım districts of Samsun. The whole universe was taken as a sample. In this study, Beck Hopelessness Scale was used as data collection method. The first 9 questions of the scale are aimed at obtaining the personal information of the students. The data obtained with the scale which was formed with a total of 20 questions were analyzed with various statistical methods. The Turkish version of the Children's Test Anxiety Scale was used to determine students' anxiety level. The scale consists of a total of 30 questions and consists of a four-point scoring system. What is the anxiety level of the students according to the research findings? was answered in three sub-dimensions and evaluated as total test anxiety score. When exam anxiety levels of students were examined by gender, it was found that exam anxiety scale thoughts, autonomic responses subscale scores and total scale scores showed significant differences in the non-task subscale. According to the educational status of their fathers, it was determined that the scores they got from the sub-dimensions of Exam Anxiety Scale and the scale total did not show statistically significant difference. According to the mother education level, there was no significant difference in the non-task behaviors and autonomic reactions sub-dimension and there was a significant difference in the level of exam anxiety in viii the thoughts sub-dimension. 8. There was no significant difference according to the average income level. As the total scores of the Test Anxiety Scale increased, Beck Hopelessness Scale scores increased. In general, it can be said that the level of hopelessness decreases as the test anxiety increases.