Necip Fazıl Kısakürek ve tarihi görüşlerinin incelemesi
  1. Tez No: 505491
  2. Yazar: AHMET ÖZGÜR TÜREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Devrimleri, Menemen Olayı, Dersim İsyanı, Vahdettin, Şeyh Sait, Necip Fazıl Kısakürek, Republician revolutions, The Case of Menemen, The Riot of Dersim, Vahdettin, Sheikh Said, Necip Fazıl Kısakürek
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında; Necip Fazıl Kısakürek'in tarih konulu eserleri incelenmiş olup, bu eserlerinde yer alan maddi hatalar ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede, Necip Fazıl Kısakürek'in ağırlıklı olarak Cumhuriyet tarihi üzerine yazdıkları irdelenmiş ama aynı zamanda Osmanlı tarihine de girilmiştir. Bugün Cumhuriyet'i ayakta tutan devrimlerin ve atlatılan önemli badirelerin hemen hemen tümünün Necip Fazıl Kısakürek'in kaleminden de anlatıldığını görürüz. Vahdettin, İskilipli Atıf, Şeyh Sait gibi tarihi karakterlerin ve Menemen Olayı, 150'likler, Dersim İsyanı gibi meselelerin özne olduğu Necip Fazıl Kısakürek'in tarih konulu kitaplarında İşte bu anlatılanlarda kasıtlı veya kasıt olmaksızın verilen yanlış bilgilerin, bir sonraki nesillerin tarih anlayışını etkilediğine şahidiz. Necip Fazıl Kısakürek'in tarih konulu eserlerinde yapılan yanlışlar, halkın bir kısmında karşılık görmüş ve birçok yazarın da kendisini kaynak ve örnek alması ile birlikte çığ gibi büyümüştür. İşte tam da bu yüzden bu çalışmada Necip Fazıl Kısakürek'in tarih konulu eserleri incelenmiş ve sorunun köküne inilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study of thesis; the history based works of Necip Fazıl Kısakürek have been examined and been aimed to undisclose their material fauls. Within this spect, dominantly his works on history of Turkish Repuclic have been digged out but also Ottoman History has relatively been touched. We respectively witness that revolutions that keep Republic up and approximately all important tragedies that have been gone through have been told by Necip Fazıl Kısakürek's narration. We observe that in history based books of Necip Fazıl Kısakürek which position historical characters like Vahdettin, İskilipli Atıf, Sheikh Said and issues like The Case of Menemen , Hundred and fifties , The Riot of Dersim as their subject, wrong information intentionally or unintentionally given has influence the understanding of upcoming generations. What is subjected wrong in the history based works of Necip Fazıl Kısakürek has received interest by a group of people and taken as a sample by many authors, it grew up with the snowball effect. Precisely due to this fact, in this very hereby study, the history based works of Necip Fazıl Kısakürek have been examined and reached to the root of the problem.