1980 yılından sonra Türkiye'de uygulanan tarımsal politikalar ve tarımın ülke ekonomisindeki yeri
Agricultural policies applied after 1980 and agriculture's role m country's economy
- Tez No: 505490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM GÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarım Sektörünün Özellikleri, Tarımsal Politikalar, Tarımsal Destekler, Characteristics of Agricultural Sector, Agricultural Policies, Agricultural Supports
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tarım, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde önemini koruyan ana sektörlerden biridir. Gelişmekte olan ülkeler için kalkınma sürecinde tarım sektörü, vazgeçilmesi mümkün olmayan sektör konumundadır. Bu nedenle hem nüfusun gıda ve besin ihtiyacını karşılaması hem de kalkınmanın itici gücü olması hasebiyle sektör, tarihten günümüze kadar önemini korumuş ve korumaya devam etmektedir. Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren tarım sektörü sürekli değişim ve gelişim sürecinde olmuştur. Çalışan nüfusun büyük bir bölümünü bu sektörde istihdam eden Türkiye, 1923-1929 yılları arasında liberal politikalar izlemiş ve ekonominin gelişmesini özel sektör eliyle gerçekleştirmeye çalışmıştır. Bu döneme damgasını vuran en önemli gelişme 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresidir. Bu kongrede yıllardır çiftçinin üzerinde ağır bir yük olan Aşar Vergisi kaldırılmış ve üretici rahat bir nefes almıştır. Bunun yanı sıra yabancıların toprak mülkiyeti hakkı kaldırılmış, tarımda vergi muafiyeti sağlanmış, tarımsal kredilerde düzenleme yapılmış ve tarımda makineleşmeyle ilgili önemli kararlar alınmıştır. Tarımda liberal politikalar 1929 Büyük Buhranıyla son bulmuş ve tarımda korumacı politikalar bu tarihten sonra uygulamaya başlanmıştır.1960'lı yıllarda kalkınma planları çerçevesinde desteklenen ve korunan tarım sektörü 1980'li yıllarda yerini yeniden dışa açık ve liberal politikalara bırakmıştır. Bu dönemde ortaya çıkan uluslararası kuruluşlar özellikte Türkiye gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerinde söz sahibi olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'de 1980 yıllarından sonra uygulanan tarımsal politikalar üç bölüm halinde ele alınmıştır. Birinci bölümde, tarım sektörünün özellikleri genel hatlarıyla temel makroekonomik göstergeler üzerinde sektörün payı analiz edilmiştir. İkinci bölümde, uluslararası kuruluşların Türkiye tarımı üzerindeki etkileri ele alınmış ve son bölümde de Türkiye'de uygulanan tarımsal destekleme politikaları incelenerek çalışmam sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Agriculture is one of the main sectors that maintain its importance both in developed and developing countries. For the developing countries, the agricultural sector in the development process is an indispensable sector. For this reason, the sector continues to preserve and protect its importance as much as the day-to-day history, since both the population can meet the food and nutrient needs and the driving force of development. Since the founding years of the Republic, the agricultural sector has been in continuous change and development. A large part of the working population who are employed in this sector in Turkey has followed liberal policies and the development of the economy in the years 1923-1929 was trying to perform by the private sector.The most important development that marked this turning mark was the İzmir Economy Congress held in 1923. In this congress, the Aşar Tax, which is a heavy burden on the farmer for many years, has been abolished and the manufacturer has breathed a sigh of relief. Apart from this, the right of foreigners to land ownership has been abolished, tax exemption has been provided in agriculture, agricultural loans have been regulated and important decisions have been taken regarding agriculture mechanization. Liberal policies in agriculture ended in the Great Depression of 1929, and protectionist policies in agriculture began to be implemented after this date. In the 1980s, the agriculture sector, supported and protected under development plans, was replaced by liberal and liberal politics in the 1980s. This feature has been emerging era of international organizations have a say in emerging economies such as Turkey. Agricultural policies implemented after 1980. In this study is discussed in three sections Me Turkey. In the first chapter, the characteristics of the agriculture sector are discussed in general terms and the share of the sector on basic macroeconomic indicators is analyzed. In the second part, discussed the effects on agriculture of Turkey and the last part of international organizations were also terminated study examining the agricultural support policies implemented in Turkey.