Erkek üst düzey yöneticilerin, kadınlarla çalışma davranışlarının ve kadınlara yönelik cinsiyetçi tutumlarının incelenmesi: Mersin İli örneği
A study of male senior managers' behavior towards women and their sexist attitudes towards them: The sample of Mersin.
  1. Tez No: 505498
  2. Yazar: ZEYNEP AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL YETİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Androjen, Cinsiyetçilik, Kalıpyargı, Önyargı, Gender, Androgen, Sexism, Stereotype, Prejudice
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Toplumsal cinsiyet, yöneticilik konusunda önemli bir belirleyendir (Koenig, Eagly, Mitchell ve Ristikari, 2011; Eagly ve Karau, 2002). Liderlik ve yöneticilik herkesin içinde olan bir potansiyel olmasına, öğrenilebilen, geliştirilen becerilerden oluşmasına rağmen (Tosun, 1984) toplumlarda“yönetici erkek olur”anlayışı yaygındır (Schein, 2001; Hoyt, Murpy, 2015 ve Northhouse,2012). Kadınlar yönetici olabilmek için bütün koşulları sağlasalar da yeterli birikime ve donanıma sahip olsalar da bu anlayıştan ötürü yüksek pozisyonlara veya karar alma pozisyonlarına uygun görülmemektedirler. (Hoyt, 2010; Eagly ve Karau,2002). Bu çalışma feminen, maskülen ve androjen, kişilik özelliklerine sahip üst düzey yönetici kadınların, erkek üst düzey yöneticilerin gözünde, bir seri iş davranışı bakımından değerlendirilmelerine yöneliktir. İşe alma, mesai arkadaşı olma, takım arkadaşı olma, astı olma, üstü olma, yetkin ve donanımlı bulma gibi pek çok iş özelliği bakımından feminen maskülen ve androjen olmak üzere üç farklı tip kadının üst düzey erkek yöneticilerce tercih edilme durumları, bu çalışmanın temel odak noktalarından biridir. Çalışmanın diğer odak noktası ise üst düzey yönetici pozisyonlarındaki erkeklerin, kariyerli ve başarılı kadınlara yönelik cinsiyetçi tutumlarını belirlemektir. Profesyonel erkeklerin, özellikle kariyerli kadınlara yönelik olarak, rekabete dayalı cinsiyetçi tutumlarının arttığı bilinmektedir (García-Ael, Cuadrado ve Molero, 2013). Bu çalışmada bu bulgunun doğruluğu da test edilmiştir. Çalışma 135 üst düzey erkek yönetici ile gerçekleştirilmiştir. Hipotezler“Yönetici Kadına Yönelik Algı Ölçeği”ve“Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği”ile sınanmış ve beklentilerle paralel sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gender is an important determinant of leadership/ managership. Although leadership and management consist of skills that can be learned, developed, and possessed by everyone (Tosun, 1984) society has an understanding that only men are meant to be managers Schein, 2001; Northhouse,2012). Although women have all the conditions to become managers and have sufficient accumulation, they cannot rise to high positions or decision-making positions because of this understanding (Hoyt, 2010). This study is aimed at evaluating senior executives with feminine, masculine and androgen personality traits in terms of a series of business behaviors in the eyes of senior male managers. One of the focus of this study is to understand the preferability of three types of women in terms of a couple of job characteristics such as recruitment, promotability, colleagueship, being a teammate, being a subordinate, being superior, being competent and equipped. The other focus of this study is to determine the sexist attitudes of senior executive men's towards women who have successful careers. It is known that professional men have hostile sexist attitudes especially towards women who have successful careers (García-Ael, Cuadrado ve Molero, 2013). In this study, the correctness of this finding has also been tested. This research has been conducted with 135 senior executive men. We tested the hypotheses using“Perception Scale for Executive Woman”and“Ambivalent Sexism Theory”and the results are parallel with the hypotheses.