Amrî divanı'nın tahlili
An Analysis of Amrî's Divan
  1. Tez No: 505506
  2. Yazar: ZEYNEP KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ONAT ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Amrî, Divan, 16. Yüzyıl, Tahlil, Amrî, Divan, 16th Century, Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Bu çalışma, 16. Yüzyıl klasik Türk şairlerinden biri olan Amrî Divanı'nın tematik tahlili üzerinedir. Şiirlerinde Amrî mahlasını kullanan şairin asıl adı Amr'dır. İyi bir tahsil görmüş ve yüzyılın önde gelen şairlerinden biridir. Devrin önemli şairlerinden biri olarak adı anılmasına karşın şimdiye kadar Divan'ı üzerine genel bir tahlil çalışma yapılmamıştır. Divanların incelenmesi Türk edebiyatının özellikle sanat ve estetik yönünün ortaya konmasında önemli bir çalışma sahası olduğu için Amrî Divanı'nın incelenmesine karar verilmiştir. Çalışmada kaynak olarak Mehmet Çavuşoğlu'nun hazırladığı“Amrî Divan Tenkidli Basım”adlı kitap esas alınmıştır. Tezin ilk bölümünde şairin hayatı ve divanı ile ilgili kısa bir bilgi verilmiş daha sonra“Din-Tasavvuf”,“Cemiyet”,“İnsan”ve“Tabiat”başlıklarını taşıyan tahlil kısmında şairin, dış dünyaya ait özellikleri şiirine nasıl ve ne ölçüde yansıttığı tespit edilmiştir. Bu çalışmayla Amrî'nin edebi kişiliğini ve sanatını belirleyen unsurları ortaya koyduğumuzu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study have been on thematic analysis of Divan of one of the 16th century classic Turkish poets Amrî. The real name of the poet is Amr who used Amrî as a pen name. Having a good education, the poet is one of the leading poets of the 16th century. Although, he is the important poet in his life period, until today, there has been no scientific general on his Divan. We have decided to work on this topic, since divansa re the collections of the poems by a poet, they are one of the most important building Stones in yhe history of Turkish literature. In this study, we used the book“Criticized Text of Amrî's Divan”prepared by Mehmet Çavuşoğlu as aur source. After providing information his Works and the artistry of the poet, within four majör chapters, which are entitled Religion-Mysticisim, Society, Human Being, and Nature, his Divan was analyzed and then the issue of how the poet reflected his observations about life and his time period was examined. We hope that this study will be a basic source with guidelines for figuring out Amrî's literary personality.