An investigation of the relationship between epistemological and language learning beliefs
Epistemolojik inançlar ile dil öğrenme inançları arasındaki ilişkiye dair bir inceleme
- Tez No: 505515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Epistemolojik inançlar, dil öğrenme inançları, kişisel epistemoloji, bilgi, bilme, Epistemological beliefs, language learning beliefs, personal epistemology, knowledge, knowing
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Öğretmen ve öğrencilerin akıllarında sınıfa getirdikleri, 1970'li yıllardan beri öğrenmenin nasıl gerçekleştiğine dair çalışmaların merkezine yerleşmiştir. Diğer inançlar arasından bilgi ve bilmeye dair inançlar, diğer bir deyişle epistemolojik inançlar, büyük bir ilgi toplamıştır. Kişisel epistemoloji kavramının kendisine odaklanan çalışmaların yanı sıra öğrenme stratejileri gibi diğer yapılarla olan ilişkisi geniş ölçüde incelenmiştir. Fakat dil öğrenme inançlarıyla olan ilişkisi incelenmeden kalmış ve çok az çalışma böyle bir ilişkiye odaklanmıştır (örneğin; Mori, 1999). Şimdiki çalışma ilk olarak inançları tek tek ortaya çıkarmaya ve daha sonra iki inanç türü arasındaki ilişkiyi bulmaya çalışmıştır. Fırat Üniversitesinden kız ve erkek 155 öğrenci çalışmaya katıldı. Çalışma hem nicel hem de nitel bilgi toplama metotlarının kullanımını gerektirdi. İki kısımdan oluşan bir anket ve bir röportaj, öğrencilerin epistemolojik ve dil öğrenme inançları hakkında bilgi toplamak için uygulandı. İstatistiksel ve içerik analizinin sonuçları öğrencilerin naif ve sofistike epistemolojik inançları olduğunu gösterdi. Ayrıca katılımcıların içgörülü veya zararlı dil inançları vardı. İki inanç türü arasındaki ilişkiye dair inceleme epistemolojik inançlar ile dil öğrenme inançlarının çoğunlukla ilişkisiz olduğunu kanıtladı ki bu epistemolojik inançlarının herhangi bir alandan bağımsızlığına ve dil öğrenme inançlarının alan özgüllüğüne işarettir.
Özet (Çeviri)
What teachers and learners bring into the classroom in their minds has been central to the research about how learning occurs since around 1970s. Among other beliefs, the beliefs about knowledge and knowing, namely epistemological beliefs, have drawn great attention. As well as the research focusing on personal epistemology itself, its relation to other constructs such as learning strategies has been extensively investigated. However, its relation to language learning beliefs has remained relatively unexamined and very few studies have focused on such relationship (e.g. Mori, 1999). The current study attempted to reveal individual beliefs first and examine the relationship between the two types of beliefs. One hundred fifty-five students of both genders from Fırat University participated in the study. The study involved the use of both quantitative and qualitative methods of data collection. A questionnaire made up of two parts and an interview were conducted to collect data about the students' epistemological and language learning beliefs. The results of the statistical and content analysis showed that the students possessed both naïve and sophisticated epistemological beliefs. The participants also held insightful and detrimental language learning beliefs. The investigation of the relationship between the two types of beliefs proved that epistemological and language learning beliefs were mostly uncorrelated implying the domain generality of epistemological beliefs and the domain specificity of language learning beliefs.
Benzer Tezler
- The wordsworthian atmosphere: Motion, corporeality, and affect in theprelude
Başlık çevirisi yok
MUSTAFA AYÇİÇEĞİ
- Kâdî Abdülcebbâr'da akıl ve dil
Reason and language in Qadi 'abd al-Jabbar's thought
MESUT ERZİ
Doktora
Türkçe
2022
DilbilimMarmara ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HÜLYA ALPER
- Michel Focault'da dilin fonksiyonu
The language function of Michel Foucault
ÖZLEM ÖZEL TALAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
FelsefePamukkale ÜniversitesiFelsefe Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MİLAY KÖKTÜRK
- Mimari tasarım eğitiminde stüdyo kültürü araştırması: Öğrenen-merkezli ortamın yansımaları
Studio culture in architectural design education: Reflections of learner-centered environment
CEMİLE SANEM ERSİNE MASATLIOĞLU
Doktora
Türkçe
2018
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NURBİN PAKER KAHVECİOĞLU
- 8. sınıf öğrencilerinin nicel muhakemelerinin ve kavramsal bilgilerinin incelenmesi
An investigation of 8th grade students' quantitative reasoning and conceptual knowledge
SAFA KARAKILIÇ
Doktora
Türkçe
2024
Eğitim ve ÖğretimTrabzon ÜniversitesiMatematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SELAHATTİN ARSLAN