Muhasebe eğitimi ve ara eleman istihdam sorunu: Meslek mensubunun bakış açısıyla Teknik lise ve Anadolu meslek liseleri üzerine bir değerlendirme
Accounting education and the problem of qualified labor force :An analysis through the perspective of an accountant on technical high schools and vocational anatolian high schools
  1. Tez No: 505530
  2. Yazar: FAZLI UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Eğitimi, Muhasebe Mesleği, İstihdam Sorunu, Muhasebe Stajı, Accounting Education, Accountign Profession, Employment Problem, Accounting Internship
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Mesleki eğitim, ülkemizde orta öğretim düzeyinde Teknik Lise ve Anadolu Meslek Liselerinde verilmektedir. Birçok mesleki alan ve dalda gerçekleştirilen mesleki eğitim programlarından bir tanesini de muhasebe eğitimi oluşturmaktadır. Nitelikli ara eleman iş gücü oluşturmayı hedefleyen muhasebe meslek eğitiminin, kendisinden beklenenleri ne derecede karşılayabildiği, günün koşullarına ne derecede uyum sağladığı, uygulanmakta olan öğretim programının ve staj süresinin yeterliliği, iş ve istihdam konularında yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerilerinin muhasebe meslek mensuplarının bakış açısıyla ortaya konulması, muhasebe meslek eğitiminin bugünü ve yarını adına çok önemlidir. Çalışmada anket yöntemi ile toplanan veriler Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testlerine tabi tutulmuştur. Mersin ilinde, 300 muhasebe meslek çalışanıyla gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda; (temel olarak) meslek öğrencilerinin aldıkları eğitimin muhasebe mesleğinin icrasında yetersiz kaldığı, nitelikli ara eleman, iş gücü oluşturma ve istihdam sorunlarının çözümü adına bir senelik staj süresinin uzatılması gerektiği, meslek odalarının mesleki eğitimin içerisine dahil edilmesinin bir ihtiyaç olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vocational education, which belongs to secondary education, is given at technical high schools and Anatolian vocational high schools. As an important part of the vocational education programmes, accounting is carried out in many vocational fields and branches. It is very significant for today's and tomorrow's Accounting Education, which aims at forming qualified labor, to reveal to what extent it meets the expectations and to what extent it complies with the current conditions. Moreover, the sufficiency of the internship period and the applied curriculum is crucial to suggest solutions about the problems related to business and employment thanks to the Accounting professionals' point of views. In this study, data are collected by questionnaire method and Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H test are used for analysing this data. In the result, which includes 300 Accounting professionals in Mersin province, (mainly) the following results have been reached: The education given to the vocational high school students is insufficient in terms of performing Accounting. The“one-year”internship period should be prolonged in order to form qualified labor and solve the employment problems. Finally, there is great need to integrate the chambers into vocational training.