Tabakalı zeminlere oturan sürekli temellerin taşıma gücünün analizi
The bearing capacity analysis of continuous footings on the layered soil
- Tez No: 505540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL UNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıma gücü, Tabakalı zeminler, Limit denge, Limiz analiz, Sonlu elemanlar, Sürekli temeller, PLAXİS, Bearing capacity, Layered soils, Limit equilibrium, Limit analysis, Finite elements, Continuous footings, PLAXIS
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, altta yer alan kil tabakası üzerinde bulunan kum zemine oturan sürekli temellerin taşıma gücü; limit denge yöntemi, limit analiz yöntemi ve sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak farklı kombinasyonlar için analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada; üstte yer alan kum tabakası kalınlığının, altta yer alan kil tabakasının drenajsız kayma mukavemetinin ve temel derinliğinin taşıma gücü ve göçme mekanizması oluşumu üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Limit analiz ve limit denge yöntemlerine dayalı hesaplama yapan yaklaşımlar ile elde edilen sonuçlar, Plaxis 2D programından elde edilen analiz sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Mevcut parametrelerin göçme mekanizması oluşumu üzerindeki etkileri de Plaxis 2D programı ile gerçekleştirilen analizlerden elde edilen sonuçlara göre ifade edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, kum tabakası kalınlığı ve kil tabaksının drenajsız kayma mukavemetinin oluşan göçme tipi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ultimate bearing capacity of continuous footings resting on a sand layer over clay soil have been analysed for various combinations using the limit equilibrium method, limit analaysis method and finite element method. The effects of the thickness of the upper sand layer, the undrained shear strength of the lower clay layer and the depth of the foundation on the bearing capacity and failure mechanism have been considered. The results obtained by the calculation approaches based on limit analysis and limit equilibrium methods have been compared with the analysis results obtained from Plaxis 2D program. The effects of the existing parameters on the formation of the failure mechanism have also been expressed according to the results obtained from the analyses carried out with the Plaxis 2D program. The results show that the thickness of the upper sand layer and the undrained shear strength of the clay have significant effects on the failure type occurred.