Kur'an-ı Kerim'de insanın ruhlar âleminden âhirete hayat yolculuğu
The life journey in Koran process of human from spirit world to hereafter
- Tez No: 505559
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, yolculuk, ölüm, kıyâmet, cehennem, cennet, The Holy Koran, travel/journey, death, doomsday, hell, heaven
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu tezin amacı, insanlara âhiret yolculukları hususunda bilinçlendirme katkısında bulunmaktır. İslam'da dünya, adeta âhiret yolculuğunun devamı için ihtiyaçların giderildiği bir mekân olarak tanımlanmıştır. Bu sebeple bu çalışmada âhiret yolculuğunun konusu aşamalar halinde ele alınması uygun görüldü. Birinci Bölümde, kâinatın, ilk insanın ve diğer insanların yaratılışı, insanın kim olduğu, neden dünyada bulunduğu, vb. konular üzerinde duruldu. İkinci Bölümde, insanın âhiret yolculuğu aşamalarından ruhlar âlemi, anne karnı ve dünya hayatı çeşitli yönleriyle ele alındı. Özellikle yolculuğun dünya hayatı kısmının âhiret açısından önemi üzerinde duruldu. Üçüncü Bölümde yolculuğun nihai durağı olan âhiret hususuna alt başlıklarla, yolcuların dikkatleri çekilmeğe çalışıldı, o alt başlıklar şunlardır: Kıyâmet, diriliş, mahşer, hesap, şefaat, sırat, a'raf, cehennem ve cennet.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to contribute to people having information about the hereafter travel. In İslam, the World is defined as though a rest house where needs are eliminated for continuation of the hereafter journey. Therefore in this study, it is approved that the subject of the hereafter journey is dealt with into stages. In the first part, it is focused on the creation of universe, first human and other peoples'. Also they are emphasized subjects that people who is, why exist in the World, etc. In the second part, hereafter journey stages of the human that are parts of spirit world, life of the unborn, and worldly life are examined various aspects. Especially, worldly life's part of journey is focused on importance with regard to hereafter. In the third part, the attention of the passengers are tried to attract to the issue of hereafter which is the last station of the journey with the help of subtitles. Those are the subtitles: Doomsday, resurrection, last judgment square, questioning, intercession, sirat, pugatory, hell, heaven, see God in hereafter world.