Cahiliye toplumunda Kureyş kadını
Women's Qureysh at jahiliyya society
- Tez No: 505568
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HANEFİ PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Cahiliye, Kureyş, Kadın, Aile, Ekonomi, İnanç, Sosyal Hayat, Pre-islamic, Quaraysh, Woman, Family, Economic, Belife, Social Life
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışmamız, Cahiliye Dönemi Kureyş kadınının aile, sosyal, ekonomik, gündelik ve inanç hayatındaki durumunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Öncelikle kadının aile içerisindeki durumunu ortaya koymak için Araplardaki aile yapısı özetlenmiştir. Bu dönemde kadın fert olarak ve annelik vasfıyla ele alınmıştır. Ayrıca kadını eş olarak ele alıp, nikâh çeşitlerini ve kadın-erkek ilişkilerini türlü yönleriyle tartışılmıştır. Daha sonra sosyal hayatın bir parçası olan kadının gündelik hayatı, meşguliyetleri, toplumun kadına yönelik olan olumlu ve olumsuz bakış açıları, inanç ve ibadet dünyasındaki yeri ve konumu anlatılmıştır. Kadının cahiliye dönemindeki giyim-kuşam ve süslenme açısından durumu da anlatılmaya çalışılmıştır. Kureyş kadınının cahiliye dönemindeki durumu hakkında tam anlamıyla olumlu ya da olumsuz bir yorum yapmanın mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bu dönem kadınlarının gerek aile içerisinde, gerekse toplum içinde etkin oldukları, sadece zayıf karakterli, maddi olarak güçsüz olan bazı kadınların ya da toplumda alt tabakaya mensup olan cariyelerin ezildiklerini, dışlandıklarını ve değersiz görüldüklerini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Our study aims that preseting the position of woman in family, social, economic, belief and casual life in pre-islamic age of ignorance. First of all, Arabian familiy structure is summarized to show the woman's position in a family. In this age, a woman is approached as individual and qualification of motherness. Besides, we argued handling the woman as a wife, marriage types and different aspects of relationships between woman and man. After that, it is told that (the woman who being a part of social life) her casual life and activities, positive and negative viewpoints of society the woman, her position in belife and worship. It is tried to tell the position in aspects of a woman's clothes and toilet in jahiliyyah. We can say that it is impossible to comment completely negatively or positively about situation of women in Quaraysh in this age. We can say that some women are active in both family and society, only other weakling women who belonging to lower class and being weak as financial situation fall into contempt or excluded.