Öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algıları ile iş-aile zenginleşmesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between teachers positive psychological capital perception and work family enrichment
- Tez No: 505609
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA KONAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İş-Aile Zenginleşmesi, Temel Eğitim, Positive Psychological Capital, Work-Family Enrichment, Educational Administration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algıları ile iş-aile zenginleşmesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma karma modelde tasarlanmıştır. Karma modelde tasarlanan araştırmanın örneklemi sıralı karma yöntem örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini 2016-2017 Eğitim – Öğretim yılında Kocaeli ilinin Başiskele ilçesinde bulunan kamu okulları arasında oransız küme örnekleme yoluyla seçilen okullar ve bu okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Çalışma evrenindeki tüm okullar listelendikten sonra tesadüfi olarak 10 ilkokul ve bu ilkokullardaki 10 anasınıfı ve 10 ortaokulu örneklem kapsamına alınmıştır. Bu okullarda çalışmakta olan toplam 382 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubuna dağıtılan 382 adet ölçekten 254 ölçek analizlere dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri Luthans, Youssef ve Avolio (2006) tarafından geliştirilen ve Çetin ve Basım (2012) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Psikolojik Sermaye Ölçeği”ve Carlson, Kacmar, Wayne ve Grzywacz (2006) tarafından geliştirilen ve Çalışkan, Ürü Sanı, Atan ve Yozgat (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“İş-Aile Zenginleşmesi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 programından yararlanılmıştır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ili Başiskele ilçesinde kamu ilkokul ve ortaokullarında görev yapan nicel örneklem grubunun içinden 16 öğretmen seçilerek araştırmanın nitel örneklem grubunu oluşturmuştur. İş aile zenginleşmesi alt ölçekleri ile pozitif psikolojik sermaye alt ölçekleri arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma bulguları işten aileye zenginleşmenin alt ölçeklerinin pozitif psikolojik sermayenin anlamlı yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları öğretmenlerin işten aileye ve aileden işe yönelik zenginleşmelerinin umut, iyimserlik, dayanıklılık ve öz yeterlik boyutlarından oluşan pozitif psikolojik sermayeleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the relationship between teachers' positive psychological capital perceptions and work-family enrichment. The research is a mixed method model. The study 's universe consisted of schools selected by disproportionate cluster sampling among the public schools located in the Başiskele district of Kocaeli province in 2016-2017 academic year and teachers working in these schools. After listing all the schools in the working population, they were randomly included in 10 primary schools and 10 elementary schools and 10 middle schools in these primary schools. A total of 382 teachers working in these schools have formed the sample of the research. It was included in 254 scale analyzes from 382 scales distributed in the sample group of the research. The data of the study were developed by Carlson, Kacmar, Wayne and Grzywacz (2006), developed by Luthans, Youssef and Avolio (2006) and adapted to Turkish by Çetin ve Basım (2012) The“Business-Family Enrichment Scale”adapted to Turkish by Yozgat (2013) was used. SPSS 25 program was used in the analysis of the data. In the academic year 2016-2017, a qualitative sample group of 16 teachers selected from the quantitative sample group working in public elementary and secondary schools in the province of Başiskele, Kocaeli province was created. It was determined that there was a significant positive correlation between the job family enrichment subscales and the positive psychological capital subscales. Research findings have shown that subscales of work-family wealth enrichment are significant predictors of positive psychological capital. The results of the research show that teachers have positive influence on positive psychological capital consisting of hope, optimism, endurance and self-efficacy dimensions of job-to-family and family-to-work enrichment.