Okullarda görev yapan öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algılarının iş doyumları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
An investigation of perceived social support, psychological resilience, and social anxiety in adolescents
  1. Tez No: 987695
  2. Yazar: MERVE ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, Positive Psychological Capital, Job Satisfaction, Organizational
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okullarda görev yapan öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye (PPS) algıları ile iş doyumu (İD) ve örgütsel bağlılık (ÖB) düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek ve bu değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. İlişkisel tarama modelinde desenlenen araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği, İş Doyumu Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmada verilerin analizi; Pearson korelasyon analizi, Bağımsız Örneklemler T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin PPS algıları yüksek, iş doyumları ve örgütsel bağlılıkları ise orta düzeyde bulunmuştur. PPS alt boyutlarından öz-yeterlik, umut ve iyimserlik en yüksek puan ortalamalarına sahipken, iş doyumunda işin niteliği boyutu en yüksek, ücret boyutu en düşük puan ortalamasına sahip olmuştur. Örgütsel bağlılıkta ise duygusal bağlılık boyutu en yüksek, devamlılık bağlılığı en düşük ortalamada yer aldığı görülmüştür. Demografik değişkenlere göre PPS, İD ve ÖB düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamış; yalnızca iş doyumunun örgütsel iletişim boyutunda yaş grupları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Regresyon analizleri sonucunda PPS'nin iş doyumunun ve örgütsel bağlılığın anlamlı bir yordayıcısı olduğu, ayrıca iş doyumunun örgütsel bağlılığın güçlü bir yordayıcısı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between school teachers' positive psychological capital (PPC) perceptions and their job satisfaction (JS) and organizational commitment (OJ) levels, and to determine whether these variables differ according to demographic variables. The study, designed using a relational screening model, included teachers working in different provinces of Turkey. The Positive Psychological Capital Scale, Job Satisfaction Scale, Organizational Commitment Scale, and Personal Information Form were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using SPSS. Pearson correlation analysis, Independent Samples T-Test, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used in data analysis in this study. According to the research findings, teachers' PPS perceptions were high, while their job satisfaction and organizational commitment were moderate. Among the PPS sub-dimensions, self-efficacy, hope, and optimism had the highest mean scores, while the quality of the job dimension had the highest mean score and the wage dimension had the lowest mean score. In organizational commitment, the affective commitment dimension was found to have the highest mean, while continuance commitment had the lowest mean. No significant differences were found in the PPS, IA, and IA levels based on demographic variables; only the organizational communication dimension of job satisfaction differed significantly between age groups. Regression analyses revealed that PPS was a significant predictor of job satisfaction and organizational commitment, and job satisfaction was a strong predictor of organizational commitment.