İşkolizmin çalışanların kariyer planlamasındaki rolü üzerine Erzurum 4 ve 5 yıldızlı otellerde bir uygulama
An application on 4 and 5 star hotels in Erzurum on the role of employees in career planning
- Tez No: 505620
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ÇAĞLAR GÜLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, işkolizm, kariyer yaklaşımları, kariyer, kariyer yönetimi, kariyer planlaması, Workoholism, career approaches, carrier, carrier planning, carrier managament
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Hızla gelişen teknolojik, ekonomik ve sosyal değişimler örgütün yanı sıra bireyi de değişime mecbur etmiştir. Bireylerin, mesleklerini yerine getirirken elde ettikleri iş tatmini hem kendileri hem de içinde bulunduğu kurum için oldukça önemlidir. İş tatmininin sağlanması için öncelik olarak kişisel özellikler, ilgiler ve yetenekler belirlenmelidir. Günümüzde organizasyonlar işkolik çalışanlar sebebiyle işkolizmin etkisindedir. İşkolizm, aşırı çalışma ve işe karşı aşırı bağımlılık şeklinde ifade edilmektedir. Bazı örgütler, aşırı çalışma halinde olan çalışanını verim artırdığı gerekçesiyle ödüllendirirken, bazı örgütler çalışanının işkolik eğilimlerini azaltıcı uygulamalar yapmaktadır. İşkolizm örgüte kısa vadede kazanç sağlamakta ise de uzun vade de örgütte olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. İşkolizm bireyde fiziksel ve ruhsal olumsuz etkiler yapmakta ve bir süre sonra işe geç gelme, işten ayrılma isteği meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra kariyer kişinin çalışma hayatı boyunca üstlendiği rollerin bütünüdür. Kariyer planlaması ise bireyin kariyer hedeflerinin oluşturularak örgüt içerisinde ilerlemesini sağlayan bir süreci ifade eder. Kariyer planlama ile hem bireyin kendi hedefleri belirlenir hem de örgütün bu ihtiyaçlara cevap verebilme ölçüsü analiz edilmektedir. Doğru yapılan bir kariyer planlama ile gelişim alanları tespit edilerek gerekli programlar oluşturulmaktadır. Bireyin yeniden keşfe çıktığı iş hayatında yaptığı kariyer planlamaları için kaçınılmaz olarak daha fazla çalışma gerekmektedir. İşkoliklik ve kariyer planlamaya yönelik birlikte değerlendirilecek çalışmalara literatürde gerek duyulmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada işkolizmin, kariyer planlamasına etkileri üzerinde tespitler yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapidly developing technological, economic and social changes have forced the individual to change as well as to organize. The satisfaction that individuals get while fulfilling their profession is very important for both themselves and the institution they are in. Personal characteristics, information and skills should be prioritized to ensure job satisfaction. Organizations today are affected by workoholism because of the workoholic employees. Workoholism is defined as overwork and addiction to job. While some organizations reward employees with overworked work for the purpose of increasing efficiency, some organizations are implementing practices that reduce worker's tendencies. Workoholism is profitable in the short term, but in the long run it has negative consequences for the organization. Workoholism has physical and psychological negative effects on the individual and after a while comes to the request to come to work late and to leave work. Besides, it is the whole of the roles that a career person plays in his working life. Career planning refers to a process through which an individual's career goals are created and progressed within the organization. With career planning, both the individual's own goals are identified and the extent to which the organization can respond to these needs is analyzed. With proper career planning, development areas are identified and necessary programs are created. When setting out to explore again the individual in his business career planning must inevitably for more work. There is a need in the literature for work to be evaluated together for workoholism and career planning. Therefore, in this study, it was aimed to make determinations on the effects of workoholism on the career planning.