Değişim sürecinde okul yöneticilerinin öğretmenleri motive etme yeterlikleri
School managers'competence to motivate teachers in change process
- Tez No: 505642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF HELVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticileri, Değişim Süreci, Öğretmenler, Motive Etme Yeterlikleri, School Managers, Change Process, Teachers, The Competence of Motivate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Denetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, Uşak İli Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ilk ve ortaokullarında görev yapan okul yöneticilerinin değişim sürecinde öğretmenleri motive etme yeterliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmayla öğretmenlerin demografik özellikleri açısından bekledikleri motive etme yeterliklerinde farklılaşma olup olmadığını saptamak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Uşak il sınırları içerisinde bulunan kamu ilkokul ve orta okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklemini ise basit tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 350 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak“Değişim Sürecinde Okul Müdürlerinin Öğretmenleri Motive Etme Yeterliklerini Belirleme”ölçeği kullanılmıştır. Ölçekte elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen toplam puanların çeşitli değişkenler bağlamında analizinde bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin değişim sürecinde okul yöneticilerinden bekledikleri motive etme yeterliklerinin orta düzeyde çıktığı belirlenmiştir. Bununla birlikte araştırmada öğretmenlerin demografik özelikleri olarak ele alınan cinsiyetlerine, görev türlerine, branşlarına, öğrenim durumlarına ve kıdemlerine göre değişim sürecinde okul yöneticilerinden bekledikleri motivasyon yeterliklerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this investigation is to determine school managers' competence to motivate teachers in change process who are working at public primary and secondary schools in Uşak Province. This research is planned to determine if there are differentations of motivation competence in terms of demographic characteristics of teachers. The population of the study was composed of teachers working at public primary and secondary schools in the Usak province. The sample group consisted of 350 teachers through simple random sampling. In this study, the data collection tool as“ school managers' competence to motivate teachers in change process ”scale is used. The data obtained by the scale has been analyzed with SPSS software package. The total scores have been obtained from the scale for independent groups t-test analysis in the context of a variety of variables, one-way ANOVA. In the survey, it has determined that teachers' expectations in motivation competence from their principals in change process has been occured on the“quite”level. However, research on teachers' demographic characteristics taken as, gender, branch and seniority, education status and job type has achieved the results differ statistically according to motivation competence they expect from school managers.