Raylı sistemlerde kullanılan çelik parçalarda dövme prosesinin mekanik özelliklere etkisi
The effect of mechanical properties of forging process of steel parts used in railed systems
- Tez No: 505716
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM ASLANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Raylı sistemler, dövme, ısıl işlem, mekanik özellikler, Forging, heat treatment, mechanical properties
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, raylı sistemelerde kullanılan çelik parçalarda dövme ve ısıl işlem prosesisinin mekanik özelliklere etkisi araştırılmıştır. Dövme ve ısıl işlem prosesin etkisi tahribatlı test yöntemleri ile belirlenmiştir. Standarda uygun ölçülerde deney numuneleri hazırlanarak test cihazlarından sonuçlar elde edilmiştir. Deney sonuçlarına göre dövme ve ısıl işlem prosesi EN 42CrMo4 çeliğinde akma mukavemetini, çekme mukavemetini, sertlik değerini önemli derecede arttırmıştır ancak EN 42CrMo4 çeliğinin % uzamasınıda önemli derecede düşürmüştür. Isıl işlem prosesi çentik darbe direncini önemli derece arttırırken dövme prosesi çentik darbe direncini dövme oranlarına bağlı olarak olumlu ve olumsuz yönde değiştirmiştir. Dövme oranı belli değere kadar çentik darbe dirençini olumlu etkilerken, oran bu değerin üzerine çıktığında çentik darbe direncinde ciddi düşüşler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of forging and heat treatment processes of EN 42CrMo4 steel are investigated. The effects of processes are determined by destructive test methıds. The results are obtained by standard test specimens with calibrated test equipment. According to the test results, forging and heat treatment process significantly increases the yield strength, tensile strength and hardness value in the EN 42CrMo4 steel butdecreases the % elongation. While the heat treatment process significantly increasescharpy impact energy, the forging process changes the impact energy in positive and negative ways depending on the rate of forging. The forging rate has a positive effect on the impact energy to a certain value, but when the rate exceeds this value, a serious decrease in impact energy is observed.