Postpartum birinci yılda işe geri dönen annelerin bebeklerinde anne sütü ile beslenme durumu
Breastfeedi̇ng status of chi̇ldren whose mothers returned to work i̇n the fi̇rst year after bi̇rth
- Tez No: 505717
- Danışmanlar: UZMAN BAHAR (SALİHOĞLU) KURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü ile beslenme, çalışan anne, emzirme danışmanlığı, anne sütünü kesme, Breastfeeding, working mother, breastfeeding counceling, cessation of breastfeeding
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Hasanoğlu, C. (2018). Postpartum Birinci Yılda İşe Geri Dönen Annelerin Bebeklerinde Anne Sütü ile Beslenme Durumu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD. İstanbul. Giriş: Çocuk sağkalımında, beslenme ve gelişmesinde ve anne sağlığında emzirmenin temel olduğu üzerine önemli kanıtlar artmaya devam etmektedir. Çocuk sağlığıyla ilgili tüm kuruluşlar, bebeklerin yaşamın ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütü ile beslenmesini ve ilk 2 yıl veya daha uzun süre boyunca uygun tamamlayıcı gıdalarla birlikte anne sütü ile beslenmeye devam edilmesini önermektedirler. Bazı çalışmalar anne istihdamının emzirmenin önündeki bir engel olabileceğini göstermekte iken, çalışan annelerde emzirme oranlarının yüksek olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. Amaç: Doğumdan sonra ilk bir yılda çalışma hayatına geri dönen annelerin sosyodemografik özellikleri ve çocuklarının anne sütü alımını etkileyen etmenler ile, annenin işe geri dönmesinin emzirmeye etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel bir çalışma olup, bazı veriler için retrospektif kohort özellikleri de taşımaktadır. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlıklı Çocuk İzlem Polikliniği 'nde yürütülmüştür. Araştırmacı tarafından hazırlanan anket, çalışmaya dahil edilen 348 çocuk ve ailesine uygulanmıştır. Anket ile ailelerin sosyo-demografik özellikleri, çocukların anne sütü alımı ve annelerin çalışma durumu konusunda bilgi toplanmıştır. Bulgular: Doğumdan sonraki ilk yıl içinde çalışmaya başlayan annelerin % 73,2'si emzirmeye devam ederken, bu oran çalışmayan annelerde % 70.7 idi ve aralarında istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Altıncı aydan önce çalışmaya başlayan annelerin % 43,2'si ilk yıl emzirmeyi bırakırken, 6. aydan sonra çalışmaya başladıklarında bu oran % 12.5 olarak bulunmuştur. Altı aydan daha erken çalışmaya dönen annelerde emzirmenin, daha sonra başlayanlara göre azaldığı ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu gösterilmiştir. Ailenin ikinci çocuğunda anne sütü ile 1 yaşına kadar beslenme oranı, ilk çocuğa göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Sonuç: İlk 1 yılda işe dönen annelerin, çalışmayan annelerle benzer emzirme sürelerine sahip olduğu gösterilmiştir. Doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde çalışmaya dönen annelerin, işe geri dönmeyen annelerden daha kısa emzirme süreleri olduğu saptanmıştır. Çalışan annelerde emzirmenin ilk 6 ayda işe geri dönme ile etkilenebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hasanoğlu, C. (2018). Breastfeeding Status of Children Whose Mothers Returned to Work İn The First Year After Birth. Health Sciences University, Bakırkoy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital, Department of Pediatrics. İstanbul. Introduction: Significant evidence continues to emerge proving the breastfeeding is key on child survival, nutrition and development, and maternal health. All organisations concerned with child health recommend exclusive breastfeeding for the first 6 months of life,followed by continued breastfeeding with appropriate complementary foods for up to 2 years or beyond. While some studies indicate that maternal employment may be an obstacle to breastfeeding, there are also studies which demonstrate that breastfeeding rates are high in working mothers. Aim: It was aimed to determine the socio-demographic characteristics of the mothers who returned to work in the first year after birth and the factors affecting the breastfeeding of their children and the effect of mothers' re-employment on breastfeeding. Material and Method: The study is a cross-sectional study, with retrospective cohort features for evaluation of some data. It was conducted at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Research and Training Hospital, Well-Child Clinic. Data were collected by a questinonnaire that was prapered by the researcher and consisted of questions on socio-demographic characteristics, breastfeeding status of child and maternal employment status. The study encompassed 348 children and their families. Results: While 73.2% of the mothers who started to work in the first year after birth continued breastfeeding, this ratio was 70.7% in mothers who did not work and there was no statistically significant difference between them. While 43.2% of mothers who started to work before 6th month stopped breastfeeding in the first year, this ratio was found to be 12.5% when they started to work after 6th months. It has been shown that breastfeeding in the mothers who returned to work earlier than 6th month has decreased compared to those who started later, and there is a statistically significant difference. The ratio of breastfeeding up to 1 year of age in the second child was found to be statistically higher than that of the first child. Conclusion: Mothers returning to work in the first year have been shown to have similar breastfeeding durations to those who do not work. Mothers who returned to work within the first 6 months after birth were found to have shorter breastfeeding duration than employed mothers who did not return to work. It has been determined that in employed mothers breastfeeding might be affected by returning to work in the first 6 months.