Renewable energy: Power generation and opportunities for a sustainable future in Afghanistan
Yenilenebilir enerji: Afganistan'da sürdürülebilir gelecek için güç üretimi ve fırsatları
  1. Tez No: 505883
  2. Yazar: NAJMUDDIN NOORZAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIRRI SUNAY GÜRLEYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güç Üretimi, Güç Fırsatları, Enerji Öz-Yeterlilik, Sürdürülebilir Gelecek, Renewable Energy, Power Generation, Power Opportunity, Energy Self- Sufficiency, Sustainable Future
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Elektrik enerjisi modern insanlar için vazgeçilmez bir unsurdur ve bir toplumunun sürdürülebilir geleceği için çok önemlidir. Sürdürülebilirlik son yıllarda giderek daha fazla önem kazanmaktadır, zira gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamak için cesur eylemler gerekmektedir. Yenilenebilir Enerji kaynakların kullanılması sürdürülebilirliği gerçekleştirmek için kritik rol oynamaktadır. 1970'lerde dünya sistemindeki gelişmelerden sonra yenilenebilir enerji, paralel olarak önem kazanmaya başlamıştır. Kaynakların tükenmesi ve çevresel kaygılar gibi önemli küresel sorunlar bu temiz enerji üretim sistemlerinin hızla gelişmesini tetikler. Yenilenebilir tükendiğinde tükenmeyen bir kaynaktan gelen enerjidir. Yenilenebilir Enerji, çevresel, ekonomik ve sosyal yönleriyle topluma birçok fayda sağlama potansiyeline sahiptir. Elektrik piyasası, yenilenebilir enerjinin geliştirilmesinde önemli faktörlerden biridir. Afganistan elektrik sektörü ağırlıklı olarak komşu ülkelerden gelen elektrik ithalatına dayanıyor. Afganistan'da enerji üretimi için en umut veren uzun vadeli, geniş bir fırsat yelpazesi sunan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Afganistan, oldukça iyi ve geniş yenilenebilir enerji kaynakların potansiyeline sahiptir. Afganistan, ülkede bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak 318 GW elektrik üretebilir. Hızla ve yüksek oranda yenilenebilir enerjinin yayılması Afganistan'daki sürdürülebilir bir geleceğe güç vermektedir. Enerji potansiyelini geliştirerek, Afganistan kendi enerjisini kendi kendine yeterlik derecede sağlayacaktır. Bölgesel Enerji ve Tabii Kaynaklar İşbirliği ile bu potansiyel, ülkenin ve bölgenin menfaati için zamanında harcanabilir. Bu nedenle, geçmişteki sınırlamalarımızın ötesine sıçramalı, sınırlarımızdaki engelleri kaldırmalı ve herkese BARIŞ ve REFAH'ı yaratmak için bir Bölgesel Enerji Ticareti sağlamalıyız. Araştırılan bu tezin çerçevesi, mevcut engelleri vurgulamak ve yenilenebilir enerji üretim miktarını artırmak için yeterli tahmini metot ihtiyacını haklı kılmak için literatür incelemelerini içermektedir. Bu tez, sürdürülebilir bir enerji ve temiz çevre için geliştirilebilecek olan Afganistan'daki yenilenebilir enerjiler ve umutlar hakkında genel bir bilgi vermektedir. Bu nedenle, bu araştırma Afganistan'daki yenilenebilir enerji pazarının gelecekteki fırsatlarını keşfetmeyi amaçlıyor. Bu çalışma aynı zamanda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji performansının arkasındaki nedenleri belirlemeye çalışmaktadır. Burada sunulan öneriler ve sonuçlar, başarılı örneklere göre bu kaynakların mümkün olan en iyi şekilde kullanılabilmesi için önemli önlemler içermektedir. Bu çalışma mühendisler, araştırmacılar, şehir plancıları ve enerji politikası belirleyicileri için yararlı olacaktır. Gelecekteki çabalar ve gelişmeler için yeni stratejiler açıkça belirtilmiş olan bu araştırılmış tezin özelliği ve gücüdür.
Özet (Çeviri)
Electrical energy is an essential commodity for the modern people and it is very important for the future of a sustainable society. Sustainability has become more and more paramount in recent years, since bold actions are required to ensure the necessity of future generations. Using renewable sources play a critical role to produce energy and help to achieve the sustainability. Renewable energy has started to gain importance after the 1970's in parallel with the developments in the World system. Major global problems like environmental concerns and depletion of sources triggers the rapid development of clean energy production systems. Renewable energy is the energy from a source that is not depleted when used. Renewable Energy have the potential to offer opportunities and many benefits to a society with regard to social, environmental and economic aspects. One of the most crucial factor to development of the renewable energy is electricity market. The power sector of Afghanistan has mainly relied on importing electricity from the neighbor countries. The most hopeful and promising source for long-term electricity generation in Afghanistan is renewable energy which offers a wide array of opportunities. Afghanistan has vast renewable energy sources with perfect to fairly good power generation potential. Afghanistan can produce around 318 GW of electricity through utilizing renewable energy resources available in the country. The rapid and high deployment of renewable energy empowers a sustainable future in Afghanistan. By improving its energy potential, Afghanistan will be capable of providing its own energy at self-sufficiency level. Afghanistan's energy sector and its economy are at crossroads of the region. With the cooperation of Regional Energy and Natural Resources this potential can be harnessed timely for the benefit of the country and entire region. Therefore, we need to make a leap beyond our past limitations, eliminate barriers at our borders, and secure a Regional Power Trade to help/create PEACE and PROSPERITY for all. The framework of this researched thesis includes literature reviews to highlight the current barriers and to justify the need of an adequate forecast method to increase the amount of renewable energy productions. This thesis also gives an overall knowledge on the renewable energies and prospects in Afghanistan, which could be developed towards a sustainable energy and clean environment. Therefore, this research aims to explore future opportunities of renewable energy market in Afghanistan. This study also attempts to explore the reasons behind the successful renewable energy performance of developing and developed countries. The recommendations and conclusions presented here include significant measures to make the best possible use of renewable energy and providing feasible utilization of these sources. This study will be beneficial to undergraduate, graduate students, researchers, engineers, energy policy makers and city planners. It is the feature and strength of this researched thesis that new strategies for future efforts and developments have been clearly stated.