Çalışanlarda sosyal desteğin iş-aile çatışması, yaşam doyumu ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
Relationship between work-family conflict, life satisfaction and quality of life and social support of employees
  1. Tez No: 505882
  2. Yazar: UFUK GÜMÜŞSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAYDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Sosyal Destek, İş-Aile Yaşam Çatışması, Yaşam Kalitesi, Yaşam Doyumu, Social Work, Social Support, Work-Family Life Conflict, Quality of Life, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Manisa İlinde kamu ve özel kuruluş çalışanlarında, sosyal destek (SD) ve iş-aile yaşam çatışmasının (İAYÇ) yaşam doyumu (YD) ve yaşam kalitesine (YK) olan etkisinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırma Manisa ilinde mal ve hizmet üreten hastane, otel ve fabrika çalışanları üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmada 286 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkenleri YD ve YK'dır. Araştırmanın bağımsız değişkenleri çalışanların sosyodemografik özellikleri, çok boyutlu algılanan sosyal destek (ÇBASD) ve işyerinde sosyal destek (İSD) ile İAYÇ'dır. Verilerin analizinde Mann Witney U testi, Kruskal Wallis H testi, spearman korelasyon analizi, ordinal lojistik regresyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Araştırmada SPSS 21.0 ve Stata 14.0 istatistik paket programları kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analizde, araştırmaya katılanların sosyodemografik özellikleri ile YK ve YD arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca YK ve YD ile ÇBSD, İSD ve İAYÇ arasında anlamlı ilişkinin olduğu bulunmuştur. Çok boyutlu sosyal destek ve işyerinde sosyal desteğin YK ve YD ile pozitif yönde, iş-aile yaşam çatışmasının ise negatif yönde ilişkisi vardır. Uygulanan birinci yapısal eşitlik modellemesi sınamasında İAYÇ'nin YK ve YD üzerindeki olumsuz SD'in olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. İkinci modelde sosyal desteğin, İAYÇ ile YK ve YD arasındaki ilişkiyi dönüştürdüğü bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışanlarda SD ve İAYÇ doğrudan YK ve YD ile ilişkilidir. Ayrıca SD, İAYÇ ile YK ve YD arasındaki olumsuz yöndeki ilişkiyi dönüştürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is the comparative evaluation of the effect of social support (SS) and work-family life conflict (WFLC) on life satisfaction (LS) and quality of life (QoL) in public and private sector employees in Manisa. Material and method: The study is a survey model. The research was carried out on hospitals, hotels and factory workers who produce goods and services in Manisa province. A questionnaire was applied to 286 people in the survey. Dependent variables of research are LS and QoL. The independent variables of the study are the sociodemographic characteristics of employees, multidimensional perceived social support (MPSS), social support in the workplace (SSW) and WFLC. Mann Witney U test, Kruskal Wallis H test, Spearman correlation analysis, ordinal logistic regression analysis and structural equation modeling were applied in the analysis of the data. SPSS 21.0 and Stata 14.0 statistical package programs were used in the study. Results: In the analysis, the relationship between the sociodemographic characteristics of the participants and the QoL and LS were significant. There were also significant relationship between QoL and LS, and MPSS, SSW and WFLC. MPSS and SSW were positively correlated with QoL and LS, and negatively linked with WFLC. In the first structural equation modeling test, it was determined that WFLC had a negative effect on the QoL-LS. In the second model; it has been found that SS transforms the relationship between WFLC and QoL-LS. Conclusion: Social support and work-family life conflict in the workers were directly related to quality of life and life satisfaction. In addition, social support has been transformed the relationship between work-family life conflict, and quality of life and life satisfaction.