Faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi ve güncel bir uygulama
Activity-based costing method and a current application
- Tez No: 506009
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT SAYGIN EYÜPGİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyetlemede Amaç, Maliyetleme Yaklaşımları, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Purpose of Costing, Costing Approaches, Activity-Based Costin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yükselen rekabet ortamında firmalar, maliyetlerini giderek azaltma eğilimi içeresindedirler. Maliyetlerin azaltılması amacı doğrultusunda ise öncelikle, maliyetlerin doğru olarak tespiti önem taşımaktadır. Maliyetlerin azaltılabilmesi için ayrıca, kaynak verimliliğinin sağlanması da önem taşımaktadır. Günümüz ortamında teknoloji ve iletişimdeki hızlı gelişmeler, maliyet türlerinin oluşumunu da etkilemektedir. Böyle bir ortamda, geleneksel maliyetleme yöntemlerinin yeterli olamadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle geliştirilen çeşitli yaklaşımlardan biri de faaliyet tabanlı maliyetlemedir. Tezde faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi geleneksel yöntemle karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Güncel bir uygulama örneğine dayalı olarak da sonuçlar irdelenmiş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In a rising competitive environment, firms tend to reduce their costs gradually. In order to reduce the costs, firstly, it is important to determine the costs correctly. It is also important to ensure resource efficiency for the goal of reducing costs. In today's environment, rapid developments in technology and communication also affect the formation of cost types. In such an environment it has been understood that traditional costing methods are not sufficient. One of the various approaches developed for this reason is activity-based costing. The activity based costing method in the thesis is examined comparatively with the traditional method. Based on a current application example, the results are discussed and suggestions are presented.