Botulinum toksin tip A ve tip B'nin sıçan karın flebi modeli kullanılarak flep perfüzyonuna ve damar çaplarına olan etkisinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 506032
  2. Yazar: ÖMER FARUK DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN BEKİR ÇELEBİLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Flep Delay, Botulinum Toksin A ve B, Flep sağ kalımı, Flap Delay, Botulinum Toxin A and B, Flap survival
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Flep boyutunu ve flep dolaşımını güvenli bir şekilde artırmak için flep geciktirme tekniği sık sık uygulanmaktadır. Flep geciktirme, cerrahi ve kimyasal olarak uygulanabilir. Kimyasal geciktirme için birçok ajan kullanılmıştır. Bu ajanlardan biri de botulinium toksindir. Bu çalışmanın amacı flep geciktirme tekniğinde etkili olan, damar çaplarını arttırdığı ve tromboz riskini düşürdüğü yayınlarda gösterilen Botulinum Toksin Tip A ve Tip B'nin flep perfüzyonuna ve arter ve ven çaplarına olan etkisinin karşılaştırılmasıdır. Böylelikle klinikte rastlantısal özellikli fleplerden serbest doku aktarımlarına kadar cerrahinin onarım basamaklarında kullanılacak olan Botulinum Toksin tipi belirlenecektir. Gereç ve Yöntem: 24 adet Wistar sıçan randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Ardından çalışmanın 1. gününde sıçanların kasık bölgesine gruplardan birine salin, diğerine Botulinium Toksin Tip A ve üçüncüsüne ise Botulinium Tip B uygulandı. Çalışmanın 5. Gününde 8×8 cm'lik karın flebi belirlendi ve kaldırılmadan önce sabit bir düzenekle 40 cm uzaklıktan fotoğraflandı. Flep kaldırıldıktan sonra arka fonda 1×1 mm karelerden EKG kağıdı olacak şekilde yüzeyel epigastrik arter ve venin fotoğrafları dijital fotoğraf makinesiyle çekildi. Flebin kaldırılıp yeniden sütüre edilmesinden 1 hafta sonra yani deneyin 12. gününde flebin aynı sistemle fotoğrafları çekildi. Fotoğraflardaki sağ kalan alanlar ölçülerek grup içi değerler Shapiro Wilks; gruplar arası ölçümler ise ANOVA ve TUKEY testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Yüzeyel epigastrik arter ve venin çapları ölçümünde her ne kadar Botulinum toksin tip B grubunda damar çapları daha büyük bulunsa da gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Flepte sağ kalım oranları gruplar arasında kıyaslandığında, BTx A ve BTx B grubunun kontrol grubuna göre sağ kalımın daha yüksek olduğu, ancak BTx A ile BTx B arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı saptandı. Planlanan flep ile V cerrahi sonrasında yüzey alanları karşılaştırılıp flep kontraksiyonu değerlendirildiğinde BTx B'nin flep kontraksiyonu en fazla azaltan grup olduğu görüldü. Ancak BTx B ile BTx A karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Tartışma ve Sonuç: BTx A ve BTx B'nin sıçanda karın flebi modeli kullanılarak sağ kalıma olan etkisi karşılaştırıldığında her ikisinin de kontrol grubuna göre sağ kalımı arttırdığı görüldü. Literatürde damar çapını arttırdığı gösterilen BT'nin çalışmamızda damar çapına olan etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Her iki toksinin kimyasal flep geciktirme amacıyla kullanılmasının, klasik cerrahi geciktirme işlemi ile kıyaslanması bir sonraki çalışmanın amacı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introductıon And Purpose: Flap delay technique is frequently applied to increase safely the flap dimension and flap perfusion. Flap delay can be applied chemically and surgically. Many agents are used for chemical delay. One of those is Botulinium Toxin. The aim of this research is to compare the effects of Botulinium Toxin type A and Botulinium Toxin type B which are shown to increase vessel diameter and reduce the risk of thrombosis, on flap perfusion and the diameter of the arteries and veins. Thus, which type of BT will be determined to use reconstructive ladder's components from random pattern flaps to the free flaps in clinical settings. Material and Methods: 24 wistar rats are divided into three randomized groups. Then, at the first day of research, Saline, BTx A and BTx B are injected to each of the groups to inguinal region of the rats. At the fifth day of research, 8×8 cm measured flaps are marked and before harvesting, marked flaps are photographed from 40 cm distance a fixed mechanism. After the flap harvest, superficial epigastric artery and veins are photographed via digital camera with background of an ECG paper consisted of 1×1 mm squares. One week after the harvesting and adapting the flap, at the 12th day of the research, flap photos are taken via same mechanism. Intra-groups values are compared via Shapiro Wilks, intergroup values are compared via ANOVA and TUKEY by measuring flaps survival area on photos. Results: Although superficial epigastric artery and vein's diameters were found to be larger in the group of BTx B, there was no significant difference between the groups (p>0,05 ). When the survival rate of the flaps was compared between the groups, survival rate of BTx A and BTx B group was found higher than control group. But, there was no statistically significant difference between BTx A and BTx B. When the marked flap was compared with the surface areas after surgery and the flap contraction was evaluated, it was seen that BTx B was the group that decreased the flap contraction to the greatest extent. However, there was no statistically significant difference found between BTx B and BTx A. VII Discussion and Conclusion: When the effect on survival of BTx A and BTx B were compared by using the rat abdominal flap model, it was observed that both increased survival area compared to the control group. The effect of BT on vessel diameter which has been shown to increase the vessel diameter in literature, was not statistically significant in our study. The use of both toxins for chemical flap delay compared with classical delay may be of interest in the next study.