Mikrokalsit ve metakaolinin beton özelliklerine etkisinin araştırılması
Investigation on the effect of microcalcyte and metacaoline on the concrete characteristics
  1. Tez No: 506084
  2. Yazar: CELAL GEBEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELDA ALKAN ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taze ve sertleşmiş beton özellikleri, metakaolin, kalsit, basınç dayanımı, ultrasonik hız, kapiler su emme, boşluk oranı, On the fresh and hardened concrete properties, metakaolin, calcite, compressive strength, ultrasonic pulse velocity, capillary water sorption, porosity values
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, metakaolin (MK) ve kalsitin (K) taze ve sertleşmiş beton özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Karışımlarda bağlayıcı miktarı 300 kg/m³, su/bağlayıcı oranı ise 0,57 olarak belirlenmiştir. Normal Portland Çimentosu ile üretilen kontrol betonuna çimento yerine % 10 ve %20 oranlarında MK, % 10 ve % 20 oranlarında K ayrıca MK içeren karışımlara sırasıyla %5 ve %10 oranlarında K ikame edilerek ikili karışımlar oluşturulmuştur. Üretilen betonlar 22°C sıcaklıkta ve standart kür şartlarında deneye tabi tutularak basınç dayanımları, ultrasonik hız değerleri, aşınma dayanımları, kapiler su emme ve boşluk oranları ölçülmüştür. MK ikamesi ile hazırlanan betonlarda ilk günlerde şahit betona göre basınç dayanımında azalmalar görülürken, K ikameli betonlarda ilk günlerde basınç dayanımlarında artışlar gözlenmiştir. İkili karışımlarda ise ilk günlerde MK ile düşen basınç dayanımlarının kalsit ikamesiyle yükseldiği tespit edilmiştir. Ultrasonik hız, kapiler su emme ve boşluk oranı değerlerinin basınç dayanımları ile uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of metakaolin (MK) and calcite (C) on the fresh and hardened concrete properties were investigated. In mixtures, binder content and water/binder ratio were determined as 300 kg/m3 and 0,57 respectively. Binary mixtures are formed by adding 10% and 20% MK, 10% and 20% C also the mixture which has MK is added 5% and 10% C in order to control concrete manufactured by conventional Portland Cement. The manufactured concretes were tested for compressive strengh, the ultrasonic pulse velocity and the capillary water sorption for curing in warm water at 22°C and also for standard curing conditions. For the early ages it was obserwed some decreases in compressive strength of concretes made with MK replacement when compered to the reference concrete, however increases in compresive strength of concretes made with C replacement were seen. For the binary mixtures it was determined that compressive strength which decreased with MK replacement increased with C replacement. It is shown that ultrasonic pulse velocity, capillary water sorption and porosity values are in agreement with compressive strength values.