Camiboğazı ve Sarıtaş Yaylaları arasındaki bölgenin petrografi ve maden yatakları açısından incelenmesi
  1. Tez No: 57888
  2. Yazar: FERKAN SİPAHİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. BURHAN SADIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetit, manyetik yöntem, pirometazomatik, Camiboğazı, Arnastal Yayla, Volkano-tortul seri, Magnetite, magnetic method, pyrometasomatic, Camibogazi, Arnastal Plateau, Volcano-sedimentary series. VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Camiboğazı ve Santaş yaylaları ( Maçka güneyi) arasındaki bölge petrografi ve maden yatakları açısından incelenmiştir. Yaklaşık 40 km2'lik bir alanı kaplayan çalışma sahasında yaygın olarak Üst Kretase yaşlı volkano-tortul seri ve Eosen (?) yaşlı granitoyidik kayaçlar yüzeylenmektedir. İnceleme alanında litolojik birim açısından ince bir seviye halinde kırmızı kireçtaşları (Üst Kretase) ve olistolit olarak gri renkli kireçtaşlan (Jura- Alt Kretase?) içeren volkano-tortul seri bunlan kesen Eosen (?) yaşlı granitoyidik kayaçlar yer almaktadır. Volkano-tortul seri andezit, bazalt, sipilitik bazalt, marn, kumlu kireçtaşı ve kireçtaşlarından oluşmaktadır. Seri içinde bulunan kırmızı kireçtaşlarında Rosita fornicata, Margirotruncana pseudolinneiana ve Dicarinella concavata mikro fosilleri saptanmıştır. Seriyi kesen granitoidik kayaçlar, modal analiz sonucu siyenogranit, monzogranit, kuvarslı monzonit ve granit olarak tesbit edilmiştir. Arnastal Yayla civarında granitoidik sokuluma bağlı olarak granit-kireçtaşı dokanağmda pirometazomatik cevherleşme meydana gelmiştir. Arnastal Yayla civannda bulunan maden yatağının jenezini ortaya koymak için mineral parajenezi araştırıllmış ve ferri vezüvyanit, borlu flogopit, andradit, kalsit, aktinolit, tremolit, epidot, kuvars, manyetit, hematit, az miktarda pirotin ve pirit tesbit edilmiştir. Mevcut Fe cevheri üzerinde Fe ve silis konsantrasyonu analizi yapılmıştır. Aynca bu bölgede yaklaşık 10 km2'lik bir alanda manyetik yöntem uygulanarak örtülü yeni cevherleşmeler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Area around Camibogazi and Santas (South-Maçka) for Petrographic and Ore Deposits Purposes. In this study the area around Camibogazi and Santas Plateau (S-Maçka) is studied for petrographic and mineralogic purposes. The study area is almost 40 km2 and where granitic rocks (Eocene (?)) and volcano-sedimentary series (Upper Cretaceous) appear. In the study area consist of volcano-sedimentary series that includes thin a level state red limestones (Upper Cretaceous) and olistolit semi-metamorphic limestones (Jurrassic-Lower Cretaceous), and Eocene granitoidic rocks which intruded into all these rocks, are determined as syenogranite, monzogranite, q-monzonit and granite as a result of modal analysis. Volcano-sedimentary series consist of limestones, sandy limestones, marl, basalt, andesite and spilitic basalt. The red limestones that exist in the series, are determined Rosita fornicata, Margirotruncana pseudolinneiana and Dicarinella concavata micro fossils. Contact pyrometasomatic mineralization is occured in between limestone and granitoid in Araastal Plateau. In order to determined to genesis of Arnastal Plateau ore deposit, mineral paragenesis are studied and ferri vezüvian, boron phlogopite, andradite, calsit, actinolithe, tremolite, epidote, quarz, magnetite, hematite, pyrrhotite and pyryt minerals are determined. In addition to petrographic and mineralogical study, magnetic method is applied to approximately 10 km2 area where covered new ore deposits are found.