Toplu yerleşim alanlarının şantiyelerindeki iş kazalarına neden olabilecek risklerin analizi
Risk analysis of occupational accidents on the mass residential sites
  1. Tez No: 506170
  2. Yazar: KEZİBAN EDA HAŞEMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM DİNÇKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk analizi, toplu yerleşim alanları, iş kazaları, Risk analysis, mass residential areas, occupational accidents
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada toplu yerleşim alanlarının şantiyelerinde iş kazalarına yol açabilecek risklerin değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca farklı şehirlerdeki şantiyelerin risk analizlerinin yapılması, karşılaştırılması ve kendi içlerinde en riskli olan şantiye alanının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda şantiye sahasında risk değerlendirmesi için Kinney Metodu tercih edilmiştir. Değerlendirmeler Isparta ilinde 10/09/2017 - 10/10/2017 tarihleri arasında 293 adet toplu konutun yer aldığı şantiyelerde gerçekleştirilmiştir. Çalışma bulgularına göre en yüksek risklerin yüksekten düşme, asansör boşlukları, iş makineleri, merdivenler ve özellikle iskelelerde oluştuğu belirlenmiştir. Bu risklere yönelik alınan düzeltici ve koruyucu önlemler sayesinde risk düzeylerinin azaltıldığı ancak tamamen giderilmediği görülmüştür. Bu durumda tolere edilemez ve esaslı risklerin düşük düzeye getirilebilmesi amacıyla sürekli iyileştirme ve denetime tabi tutulması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the objective is to evaluate the risks that may lead to occupational accidents in the mass residential areas and to determine the necessary precautions. In addition, the purpose is to make risk assessment and comparisons, and to determine the most risky area among the construction sites of mass residential areas. For this purpose, the Kinney Method has been preferred for risk assessment on the site. The evaluations were carried out in the province of Isparta where 293 mass housing units were located between 10/09/2017 - 10/10/2017. According to the study findings, it was determined that the highest risks were falls from height, elevator gaps, machinery, staircases and especially on scaffolds. Corrective and protective measures taken against these risks have reduced their risk levels, but have not been completely removed. It is concluded that intolerable and essential risks need continuous improvement and audit to bring the underlying risks to a low level.