Tek katlı ince palladyum filmlerinin özdirencine film kalınlığı ve sıcaklığın etkileri
- Tez No: 50623
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. NURCAN ARTUNÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Tanecik-sınır saçılması, elektriksel özdirenç, Grain-boundary scattering, electrical resistivity
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 41
Özet
IV ÖZET TEK KATLI İNCE PALLADYUM FÎLMLERÎN ÖZDÎRENCÎNE FÎLM KALINLI?I VE SICAKLI?IN ETKlLERÎ TÜTÜNCÜ, Şerife Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Nurcan Artunç Temmuz 1996, 44 sayfa Bu çalışmada, 100-300 K sıcaklık aralığında, kalınlıkları 6.7-56.5 nm arasında değişen tek katlı polikristal palladyum filmlerin özdirencinin film kalınlığına ve sıcaklığa bağlı değişimi incelenmiştir. Ölçüm sonuçlan, Pd film örneklerin özdirencinin sıcaklıkla ve azalan film kalınlığı ile arttığını ortaya koymuştur. Özdirenç verileri Mayadas-Shatzkes'in tanecik-sınır saçılma modeli ile analizlenmiştir. Analiz sonuçlarından, çalışılan tüm sıcaklık ve film kalınlığı aralığı için, tanecik sınırlarından saçılan elektronların ortalama yansıma katsayısı değeri R=0.81 olarak hesaplanmıştır. Elektronların ortalama yansıma katsayısının deneysel değeri ise R=0.80 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF FILM THICKNESS AND TEMPERATURE ON THE ELECTRICAL RESISTIVITY OF SINGLE-LAYERED THIN PALLADIUM FILMS TÜTÜNCÜ, Şerife Thesis of MSc in Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurcan Artunç July 1996, 44 pages The temperature and thickness dependence of the electrical resistivity of the single-layered palladium films of which have thicknesses of 6.7-56.5 nm is studied in the temperature range from 100 to 300 K. The resistivity measurements have shown that the electrical resistivity of Pd films increases with both temperature and decreasing film thickness. The resistivity data have been analysed solely in terms of grain-boundary scattering model of Mayadas and Shatzkes. From our analysis, the average reflection coefficient R of the electrons scattered by the grain boundaries is derived to be 0.81 over the whole temperature and thickness range studied. It is found an experimental value of reflection coefficient R=0.80.