Yeniden kullanılabilir bileşen yönelikli yazılım geliştirme üzerine bir araştırma
- Tez No: 50626
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL ŞENGONCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım yeniden kullanımı, yeniden kullanılabilir bileşen yönelikli yazılım geliştirme, yeniden kullanım olgunluk modeli, Software reuse, reusable component oriented software development, reuse maturity model
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET YENİDEN KULLANILABİLİR BİLEŞEN YÖNELİKLİ YAZILIM GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TOPALO?LU, Nakife Ya semin Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Halil ŞENGONCA Ağustos, 1996 Yazılım mühendisliğinde yeni bir yazılım geliştirme paradigması olarak tanımlanan sistematik yazılım yeniden kullanımının, yazılım geliştirmede nitelik artışı sağladığı ve yazılım geliştirme maliyetlerini düşürdüğü öne sürülmektedir. Yazılım yeniden kullanımı, bileşen yönelikli olarak birleştirici teknolojilerle veya oluşturucu teknolojilerle gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada, yeniden kullanılabilir bileşen yönelikli yazılım geliştirme, yazılım geliştirme süreci.açısından, gerekli yeniden kullanım teknolojisi açısından ve gerekli yönetimsel etkinlikler açısından incelenmiştir. Buna bağlı olarak, hem ideal duruma ulaşmada sıralı bir yol olarak kullanılabilecek, hem de yazılım geliştirme kuruluşlarının yazılım yeniden kullanım olgunluğunu değerlendirmek için kullanılabilecek bir yazılım yeniden kullanım olgunluk modeli geliştirilmiştir. Tanımlanan olgunluk modeli çerçevesinde, soru tabanlı bir değerlendirme hazırlanmıştır. Bu değerlendirme ile yazılım sektörünün çeşitli temsilcileriyle bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma ile elde edilen veriler, geliştirilen Dört Boyutlu Yeniden Kullanım Olgunluk Modeline göre değerlendirilmiştir. Buna bağlı olarak, yeniden kullanıma yönelik yazılım uygulamalarını gerçekleştirmek için yapılabilecekler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT A RESEARCH ON REUSABLE COMPONENT ORIENTED SOFTWARE DEVELOPMENT TOPALO?Ltr, Nakife Yasemin PhD. In Computer Engineering Supervisor ; Prof. Dr. Halil ŞENGONCA August, 1996 Systematic software reuse is defined as a new software development paradigm, which can decrease high software development costs and increase software quality. Software reuse can be accomplished mainly by two technologies: Compositional technologies and Generator technologies. In this thesis, reusable component oriented software development is studied acccording to software development process, reuse technology and managerial activities. Based on these, a four dimensional reuse maturity model is designed. This maturity model can be used as a guidance to define the necessary steps towards the ideal situation or it can be used to asses a software development organization's reuse maturity. According to this reuse maturity model, a questionnaire is developed and distributed to several leading software development organizations of software industry. The results obtained were evaluated according to the four dimensional reuse maturity model. Then the results are discussed, as to define the necessary activities in order to accomplish systematic software reuse.