Resim sanatında bir imge olarak kent
City as an image in painting
  1. Tez No: 506341
  2. Yazar: SAMED ARDA SELİM
  3. Danışmanlar: PROF. LEYLA VARLIK ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kent İmgesi, Sanat Tarihinde Kent, Kent ve Kolaj, The City, The Image of The City, The Image of The City in Art History, City and Collage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kent, insanlık tarihi boyunca temelde barınak olarak işlev görmüştür fakat zaman içerisinde bu işlevi çeşitlenmiştir. Önceleri sadece barınak olarak kullanılan kentin, bireylerin estetik algılarını da şekillendirdiği görülmüştür. Çeşitli disiplinlere de araştırma konusu olan kent, sadece içinde yaşayan bireyi değil sanatçıları ve sanat eserlerini de etkilemiştir. Bu nedenle sanat tarihinde bir imge olarak kentin akımlar içerisinde sanatçılar tarafından ele alınış biçimleri ve bu biçimlerin dönüşümleri bu çalışmanın konusu olmuştur. Kent organik bir oluşumun üzerine inşa edilen inorganik bir yapıdır. Araştırmacının özellikle üretim sürecinde üzerinde durduğu konu da organik olanla yani doğa ile inorganik olanın yaşadığı bu çatışmadır. Bu çatışmanın zaman içerisinde kentin değişen formuna göre etkisi artmıştır. Dolayısıyla hem kent, hem de kent imgesinin resme yansıma biçimi akımlar içerisinde sürekli değişmiştir. Her akımın sanatçısı kenti farklı yorumlamıştır. Bazen bir kompozisyonun arka planı olarak kullanılan kent imgesi, bazen bir yardımcı öğe, bazen de resmin ana öğesi olarak ele alınmıştır. Bir akımda süreç içerisinde sanatçının iç dünyasını yansıtma aracı olabilirken; diğer bir akımda geometrik formlara bölünmüş ve parçalı bir imge olarak resmin konusu haline gelmiştir. Bu kentin kendisinin de dönüşmesine neden olan mimarinin, kültürün, teknolojinin ve hatta yeryüzü koşullarının değişmesi ile ilgilidir. Tüm bu dönüşüm ve değişime rağmen sanat tarihi boyunca kentin hemen her akımda sanat eserlerine imge olarak hizmet ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The city has functioned basically as a shelter, since the first ages of humanity, but over time this function has diversified. The city, which was used only as a shelter at first, also shaped the aesthetic perceptions of the individual. It has been also a research theme for various disciplines and influenced not only the people who live there, but also the artists and their works of art. For this reason, the way in which the artists approach the city as an image in the history of art and the transformations of these ways became the main subject of this work. The city is on inorganic construction built on an organic organism. The subject that the researcher dwells on especially during his production process is the conflict of the organic organism, which is the nature, and the inorganic. Over time, this conflict has lifted its effectiveness in parallel with the change of the city. Therefore, through the art movements both the city and the reflection of its image have constantly changed. Every artist in art movement has depicted the city differently. Sometimes, the city is used as a background of an artistic design, while sometimes it is used as a support to main issues or as a main issue itself. The city in an art movement can be seen as a tool to reflect the inner world of the artist; however, in another movement, it is divided into geometric forms and became the main theme of a painting as a fragmented image. This is about the change of architecture, culture, technology, and even the conditions of the earth that causes the city to transform itself in time. Despite all this transformation and change, it is seen that the city has been an issue in almost every art movement throughout the history of art.