İpekböceğinde (Bombyx mori, lepidoptera) protorasikotropik hormon salan beyin hücrelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 50635
  2. Yazar: SERVET ULUTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İpekböceği, Protorasik bez, Protorasikotropik hormon, Organ kültürü, Pars interserebralis, Silkworm, Prothoracic gland, Prothoracicotropic hormone, Organ culture, Pars intercerebrale
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
IV ÖZET İPEKBÖCE?İNDE (BOMBYX MORI, LEPİDOPTERA) PROTORASİKOTROPİK HORMON SALAN BEYİN HÜCRELERİNİN BELİRLENMESİ ULUTÜRK, Servet Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bolümü Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Osman Parlak Mart 1996, 26 sayfa Bu çalışmada, ipekböceğinde (Bombyx mori) protorasik bezi uyaran Protorasikotropik hormonun ( PTTH ) beyindeki hangi grap nörosekresyon hücreleri tarafindan uyarıldığı açıkhğa kavuşturulmuştur.Nörosekresyon hücrelerinin tespit edilmesi için 25 °C temperatür ve % 70-85 rutubet şartlarına sahip kültür odasında 12 saat aydınlık 12 saat karanlık foto periyodunda yetiştirilen ipekböcekleri 4. larval safhanın başlangıcında iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunu oluşturan larvalardan ve beynin pars interserebralis (PIC) bölgesindeki iki grup hücrenin kotarize edilerek fonksiyon dışı bırakılmış larvalardan çıkardan protorasik bezler aktif pupa beyin ekstraktı ilave edilerek Grace's besi vasatında kültüre alınmıştır. Çekilen fotoğraflar kontrol fotoğrafları ile karşılaştınlmıştır. Sonuçta PIC bölgesindeki lateral hücrelerin PTTHı saldığı ve protorasik bez üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION ON THE BRAIN CELLS RELEASE PROTHORACICOTROPIC HORMONE IN SILKWORM (BOMBYX MORI, LEPIDOPTERA) ULUTURK, Servet MSc in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Osman Parlak March 1996, 26 pages In this investigation, the neurosecretion regions of prothoracicotropic hormone ( PTTH ) stimulated by prothoracic gland cells to secret ecdyson in silkworm, Bombyx mori had been carried out. For this purpose the silkworm larvae reared on fresh mulberry leaves at 25 °C and 70-85 % humidity under a 12 h of light and 12 h of dark photoperiod, were divided into two groups as control and cautharize larvae at the begining of 4.instar. The prothoracic glands of two groups of larvae were incubated in 150 ui Grace's medium at 25 °C for 8 h under high humidity. When 10 ml brain extract were added to the medium, it was dissolved in Grace's medium at a concentration of 1 head-equivalent in 150 uJ. After the incubation, the prothoracic glands of cautharized larvae were compared with the prothoracic glands of control larvae. Consequently, it was revealed that the lateral cell groups, located in the pars intercerebralis(PIC) region, release the PTTH and also affected the prothoracic glands.