Kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıfların empatik eğilimlerinin incelenmesi
The examine of emphatic tendency of the classes which have mainstreami̇ng students
  1. Tez No: 506352
  2. Yazar: MÜLAZIM BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Empatik Eğilim, Kaynaştırma, Empathy, Empathic Tendency, Inclusion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıfların empatik eğilimlerinin incelendiği betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Kayseri İli, Melikgazi İlçesi bünyesindeki ortaokulların 6, 7 ve 8. sınıfta eğitim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilmiş sosyo-ekonomik düzeyi farklı beş okulun 6, 7 ve 8. sınıfta eğitim gören 1545 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Empatik Eğilim Ölçeği (Dökmen, 1988), Kişisel Bilgi Formu ve kaynaştırma öğrencilerinin engel türlerini gösteren Özel Eğitim Gereksinimli Öğrenci Listesi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Empatik Eğilim Ölçeğinden elde edilen veriler öncelikle tüm öğrenciler baz alınarak kişisel bilgi formalarındaki cinsiyet, sınıf düzeyi ve sosyo-ekonomik düzey doğrultusunda daha sonra sınıfında kaynaştırma bulunma/bulunmama ve kaynaştırma öğrencilerinin engel türü değişkenlerine göre değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda öğrencilerin empatik eğilim düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı olarak fark olduğu görülmektedir. Kız öğrencilerin empatik eğilimleri erkek öğrencilere göre anlamlı bir şekilde daha fazla çıkmıştır. Sınıf düzeyi değişkenine göre 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin empatik eğilim düzeyleri 8. sınıf öğrencilerinin empatik eğilim düzeylerine göre daha fazladır. Sosyo-ekonomik düzey değişkenine göre empatik eğilim düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Kaynaştırma uygulaması yapılan ve yapılmayan sınıflardaki empatik eğilim düzeylerine baktığımızda her iki grubun puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sınıflarda kaynaştırma öğrencisinin olması veya olmaması öğrencilerin empatik eğilimlerini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study that examines the empathic tendencies of classes with integration students. The universe of the research is composed of the students who are studying in the 6th, 7th and 8th grades of the secondary schools in Kayseri province and Melikgazi district. The sample of the study consisted of 1545 students who were educated in 6th, 7th and 8th grade in five schools with different socio – economic levels selected by easy reachable sampling method. The Empathic Tendency Scale (Dökmen, 1988) was used as data collection tools in the survey, the Personal Information Form and the Special Education Needed Student List showing the types of obstacles of the mainstreaming students were used. As a result of the evaluation made, it was seen that the levels of empathic tendency of the students were significantly different according to the gender veriable. The empathic tendency of female students was observed significantly higher than the male students. According to class level variable, 6th and 7th grade students empathic tendency levels were higher than 8th grade students. According to socio-economic level variable, it wasn't found a statistically remarkable difference in empathic tendencey level. When we look at the empathic tendencey levels of the calssroom in whic integration method used or not used, we couldn't find a statistically significant difference between the scores of both groups. It has been reached to the conclusion that whether or not the cloosroom has mainstreaming student, it doesn't affect the empathic tendencies of students