Kadına şiddete karşı sanat
Art against oppression of women
- Tez No: 506582
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kadın ve sanat, Şiddet ve sanat, Feminist Sanat, Şiddete karşı sanat, Woman and art, violence and art, Feminist Art, Art against oppression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Geçmişten günümüze dünyanın her yerinde ister modern ister geri kalmış olsun hemen hemen her toplumda eşitsizliğe, baskıya, şiddete ve cinsel istismara ilk önce kadınlar ve çocuklar uğrar. Dünya çapında çeşitli uluslararası örgütler, kurumlar ve bireyler bu duruma karşı önlemler almaya, kamuoyunun bilgisini ve tepkisini arttırmağa yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Tüm bu çalışmalarda etkili iletişim yöntemlerinden biri de sanattır. Var olan soruna parmak basarak, kurbanları ve zalimleri işaret ederek, kimi zaman kendi deneyimlerini gözler önüne sererek çözüm arayan sanatçılar olduğu gibi daha kavramsal şekilde ele alan sanatçılar da bulunmaktadır. Kadına Şiddete Karşı Sanat başlıklı bu tez öncelikle şiddetin türlerine değinerek sanat eserlerine bu konunun nasıl yansıdığını incelemektedir. Kadına karşı her türlü baskıya bir baş kaldırış olan Feminist sanatı anlamak bu bağlamda önem kazanmıştır. Ancak asıl konu farklı sanatçıların kadın ve şiddet meselesine nasıl baktıklarını irdelemektir. Yapılan bu araştırma güncel sanatçıları ve kadına karşı uygulanan her türlü baskıyı ele alması açısından son derece önemli olup, her tür şiddete karşı bir farkındalık yaratma çabasıyla alana katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
In almost every society, inequality, oppression, violence, and sexual exploitation have been targeting first women and children whether developed or underdeveloped in many countries all over the world. Various international organizations, institutions and individuals around the world are making efforts to take measures against this situation and to increase the public's awareness and reaction. One of the effective communication methods in all these studies is art. There are also artists who touch on the problem, pointing to the victims and the oppressors, and sometimes even more conceptually as if they were artists seeking solutions by revealing their own experiences. This thesis titled Kadına Şiddete Karşı Sanat primarily examines how violence is reflected in works of art by referring to its genres. Understanding feminist art, which is a head-up to any kind of oppression against women, has gained importance in this context. However, the main issue is how different artists reflect this issue on their artworks. This research is extremely important in terms of handling all kinds of oppression against contemporary artists and women and will contribute to the field to raise awareness against all kinds of violence.