Yedinci sınıf öğrencilerinin sütun ve daire grafiğine uygun problem kurma becerilerinin incelenmesi
An investigation of seventh grade students' problem posing abilities for column and pie graphs
- Tez No: 506627
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE EV ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Sütun ve daire grafiği, Problem Kurma, Yapılandırılmış problem kurma, Yarı yapılandırılmış problem kurma, Serbest Problem kurma, Mathematics education, Column and Pie Graphs, Problem setting, Structured problem posing, Semi - structured problem posing, Free problem posing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin problem kurma becerilerinin serbest, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmış problem kurma durumlarında incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için öğrencilere, daire ve sütun grafiği içeren yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve serbest problem kurma etkinlikleri verilmiş, bu problem kurma durumlarında öğrencilerin problem kurma becerileri incelenmiştir. Yöntem: Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum (örnek olay) çalışması deseni kullanılmıştır. Örneklem, amaçlı örnekleme yöntemi çeşitlerinden ölçüt örnekleme olarak belirlenmiş; araştırmanın çalışma grubunu 2016 -2017 öğretim yılı ikinci döneminde Sakarya İlinde bulunan bir devlet okulunda okuyan dokuz ortaokul yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler öğrencilere uygulanan iki tane yapılandırılmış, iki tane serbest ve sekiz tane yarı yapılandırılmış toplam altı tane ana etkinlikten ve etkinlikler sonunda uygulamaya katılan öğrenciler ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, alanyazın taraması ve öğrenci cevapları incelenerek kategorize edilmiştir. Bulgular: Araştırmada, öğrencilerin yarı yapılandırılmış problem kurma durumlarında daha fazla zorlandıkları; akademik başarıyla paralel olmakla birlikte serbest problem kurma etkinliklerinin öğrenciler tarafından daha kolay ve eğlenceli olarak nitelendirildiği görülmüştür. Öğrencilerin yazdığı toplam 134 sorunun 31'inin problem, 91'inin ise gerçek yaşam problemi olmayıp alıştırma özelliği taşıdığı bulgusuna ulaşılmıştır. Yazılan 12 ifadenin ise problem özelliği taşımayan aynı zamanda verilen duruma uygun olmayan içerikte olduğu değerlendirilmiştir. Öğrenciler problem kurma etkinliklerinde genellikle matematik terimleri ile verilmiş ve hikâyesi/bağlamı olmayan sorular yazmış, gerçekçi olmayan, mantık dışı hatalar 2 yapmışlardır. Öğrencilerin büyük bir kısmı, problem kurma etkinliklerinde seçtikleri konu ve kavramları da test kitapları ya da derslerden esinlenerek yaptıklarını söylemişlerdir. Yapılan incelemelerde de yazılan soruların ders ve test kitaplarının alıştırma sorularına benzer olduğu değerlendirilmiştir. Öğrencilerin kurdukları problemlerin yaklaşık %64'ünü doğru çözdüğü, akademik başarısı yüksek olan öğrencilerin soru yazarken çözümü düşündükleri ve çözüme göre soru yazdıkları görülmüştür. Bununla birlikte, öğrencilerin dili iyi kullanamadıkları, yazdıkları sorularda yazım ve noktalama hataları ve anlatım bozuklukları yaptıkları belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Öğrencilerin grafikler konusunda problem kurma etkinliklerinde yazdıkları metinler incelendiğinde, yazılan metinlerde problem durumu olmayan verilen duruma uygun olmayan ifadelerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kurulan problemlerin büyük kısmının özgünlük ve yaratıcılıktan uzak olduğu, genel olarak test kitaplarında görülen basit alıştırmalara benzer özellikte olduğu değerlendirilmiştir. Yazılan problemler problem kurma durumlarına-türlerine göre incelendiğinde yapılandırılmış problem kurma etkinliklerinde daha fazla problem kurulduğu görülmüştür. Problem kurma etkinliklerinde yazılan sorular dilbilgisi hataları bakımından incelendiğinde akademik başarısı yüksek öğrencilerin daha az hatalı problemler sunabildikleri düşünülmüştür. Araştırmanın sonucunda, uygulayıcılara, matematik derslerinde problem kurma etkinliklerine daha fazla yer verilmesi; öğrencilerin okuma alışkanlıklarını artırmaya yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate the problem posing skills of middle school students in free, semi-structured and structured problem posing situations. For this, students are provided with structured, semi-structured and free problem posing activities comprised of column and pie graphs, It is investigated problem posing abilities of the students in this problem posing situations. Method: In this study, case (case study) study was used from qualitative research methods. The sampling was determined as sampling of the types of purposeful sampling methods; the study group of the researchers constitutes nine middle school and 7th grade students who study in a public school in the Sakarya province in the second semester of 2016-2017 academic year. Data were obtained from total of six activities, consisting of two structured, two free, and eight semi-structured questions, which were applied to the students, were obtained from and semi-structured interviews with students who participated in the application. The obtained results were categorized by examining the literature and student answers. Results: In this study, students were more challenged in the case of semi-structured problem posing; it has been seen that the activities of establishing free problems with parallel academic success have been described as easier and more fun by the students. A total of 134 problems written by the students were found to be 31 are problem, 91 not problem - exercise and 12 Not problem – not appropriate. When students write a question, they usually write numerical and non-story questions, they make unrealistic, illogical mistakes in problem posing activities. Most of the students said that they had written the subjects and concepts in problem setting activities they selected, by inspiring by test books or lessons. that in the examinations choosed the questions were written similar to the questions in the course and test books. It is seen 4 that students solve about 64% of the problems they have established correctly, students with high academic achievement write solutions to questions and write solutions according to the solution. However, it was determined that students were not able to use the language well and that they had written and punctuation mistakes and incoherency in the questions which they wrote. Conclusion and Suggestions: When students were asked to write about graphics, most of the questions written were far from originality and creativity, and they wrote simple questions similar to those found in test books in general. It is seen that when written problems are investigated according to problem posing cases, more problems are posed in structured problem posing activities. Written the questions in the problem-posing activities are investigated in regard to grammatical errors. It is thought that the students have higher academic success, can present problems with fewer faulty. Result of the study it is suggested that problem-posing activities in mathematics courses should be given more space; studies should be done intent to increasing reading habits of students.