Günübirlik anestezi uygulamalarında hasta güvenliği kültürünün algılanmasının değerlendirilmesi
Evaluation of the patient safety culture perception of outpatient anesthesia
- Tez No: 506728
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMİGAR TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Günübirlik Anestezi, Hasta Güvenliği, doktor, hemşire, teknisyen, Outpatient Anesthesia, Patient Safety, doctor, nurse, technician
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Günübirlik Anestezi Uygulamalarında Hasta Güvenliği Kültürünün Algılanmasının Değerlendirilmesi Hasta güvenliği, insan hayatını etkileyen gerçek olaylarla ilgilidir ve son dönemde hem ulusal hem de uluslararası platformda üzerinde önemle durulan konulardandır. Çalışma Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinin Günübirlik Anestezi uygulama alanlarında çalışan ve hasta güvenliği ile bire bir ilgili olan doktor, hemşire, anestezi teknisyeni ve yardımcı sağlık personeli ile hasta güvenliği iklimi anketi kullanılarak yapıldı. Çalışmamızda, doktorların büyük çoğunluğu kendisinin veya yakınlarının tıbbi uygulama hatası ile karşılaşmadıklarını, karşılaşanların %66,7'si bunun minör bir olay olduğunu, %73,3'ü tıbbi hataların hastaya/hasta yakınına açıklanmasını doğru bulurken, %52,4'ü tıbbi hata yapan sağlık çalışanının cezalandırılmasını doğru bulmamaktadır. Çalışmamızda katılımcıların çoğunluğu anestezide önlenebilir tıbbi hataların oluşum nedenlerinin sağlık insan gücü eksikliği, eğitim yetersizliği, aşırı iş yükü ve iş yükü zorlanması, hekimlerin hastalarına ayırdıkları sürenin yetersizliği, iletişim eksikliği olduğunu belirtmiştir. Hastanemizde çalışan ve hasta güvenliği ile bire bir ilgili olan doktor, hemşire, yardımcı sağlık personelinin ameliyathane dışı anestezi uygulama alanlarında mevcut olan hasta güvenliği durumunun tespiti, çalışanların hasta güvenliği kültürüne ve önlenebilir tıbbi hataların oluşum nedenlerine algılarının ölçülmesidir. Hasta güvenliği ile ilgili yapılan çalışmalar bu hataları ve buna bağlı ölümleri en aza indirmeye odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Patient Safety Culture Perception of Outpatient Anesthesia Patient safety is about real events that affect human life an recently is a topic that has been emphasized on both national and international platforms. Evaluation of the Patient Safety Culture Perception of Outpatient Anestesia The study was carried out using The Patient Safety Climate Questionnaire with doctors, nurses, anesthesia technicians and assistant health personnel who are related to patient safety and working in the field of daily anesthesia application of the Anesthesiology and Reanimation Clinic. In our study, the vast majority of doctors reported that they or their relatives had not encountered any medical malpractice; 66.7% of those who encounter a malpractice believe that it was a minor incident; 73.3% of them found correct that the medical malpractice should be explained to the patient / patient relatives; 52.4% of them do not find it correct to punish the health worker who makes medical malpractice. In our study, the majority of the participants stated that the reasons for the occurrence of preventable medical malpractices in anesthesia are lack of lack of human power, inadequacy of education, excessive workload and work load constraint, physicians' lack of time they can devote to their patients and lack of communication. The aim of this study is to determine the patient safety situation in the areas of non-operating anesthesia of doctors, nurses, assistant health personnel who are working in our hospital and who are individually related to patient safety and to measure employees's perceptions of patient safety culture and the causes of occurrence of preventable medical malpractices Studies on patient safety focusing on reducing these malpractices and associated deaths.