İzmir'de hazır giyim sektöründeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) yapısı be EGS modeli üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 50674
  2. Yazar: BİNGÜL ASAL (ÇIĞIRGİL)
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLSEREN KURUMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Small-and Medium Size-Enterprises (SME's), Aegean Clothing Industry and Foreign Trade Corporation (EGS)
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ill ÖZET İZMİR'DE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDEKİ KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ İŞLETMELERİN (KOBİ) YAPISI VE EGS MODELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ASAL (ÇI?IRGIL), Bingül Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Gülseren KÜRÜMER Ağustos 1996, 143 sayfa Bu tezde hazır giyim sektöründeki Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmelerin genel yapısı, sorunları ve bir araya gelerek oluşturdukları EGS modeli ve bu modelin değerlendirilmesi incelenmiştir. Bu kapsamda teorik çalışmanın yanında, İzmir'deki 140 konfeksiyon firmasına anket çalışması uygulanmıştır. Anketin uygulandığı tüm firmalar, EGS'ye ortak olan veya olmayan işletmeler ve fasonlar ayrı ayrı incelenmiş, karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'nin lokomotif sektörü olan hazır giyim sektöründeki KOBİ lerin nitelikli leman tedariki, özsermaye yetersizliği, pazarlama gibi konularda önemli sorunlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca EGS'nin iyi bir model olmasının yanında tanıtım, pazarlama gibi konularda daha aktif çalışmasının beklendiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler (KOBİ), EGE Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (EGS)
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT RESEARCH INTO THE STRUCTURE OF SMALL-AND MEDIUM-SIZE ENTERPRISES (SME's) IN CLOTHING SECTOR IN İZMİR AND EGS MODELS ASAL (Çığırgil) »Bingül MSc m Textile Eng. SupervısonProf. Dr.GiiJseren Kurumer August 1996, 143 pages. In this thesis, the general structures and the problems of the small-and medium-size enterprises in the clothing sector and the EGS model formed by these enterprises have been studied. Within this framework, 140 enterprises in the clothing sector have been given questionnaire. All the enterprises, sub-contractors, no matter whether they are m corporated with EGS or not, have been studied separately and compared with one another. The research has shown that SME 's m clothing sector which is the driving force in Turkey, have problems such as difficulty in recruiting qualified personnel, lack of capital and difficulty in marketing. Although EGS is considered to be a good model, the research has discerned that it is expected to be more active in advertising and marketing.