Non alkolik yağlı karaciğer oluşturulmuş ratlarda trimetazidin'in sıcak iskemi reperfüzyon hasarına karşı koruyucu etkisinin araştırılması
The invergation of the protective effect of trimetazidine against hot ischemia reperfusion damage in rats with non alcoholic fatty liver
- Tez No: 506767
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İskemi/ reperfüzyon hasarı, NAFL, Oksidatif hasar, Trimetazidine, Ischemia/Reperfusion Damage, NAFL, Oxidative Damage, Trimetazidine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Non Alkolik Yağlı Karaciğer Oluşturulmuş Ratlarda Trimetazidin'in Sıcak İskemi Reperfüzyon Hasarına Karşı Koruyucu Etkisinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmada; deneysel oluşturulan NAFL modelinde sıcak iskemi reperfüzyona bağlı oluşan hasara karşı Trimetazidin'in (TMZ) koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 32 adet rat kullanıldı. Ratlar; Grup 1 (kontrol grubu, n=6), yüksek yağlı diyetle beslenen Grup 2 (Sham grubu, n=6), yüksek yağlı diyetle beslenen ve sıcak iskemi/reperfüzyon oluşturulan Grup 3 (n=10) ve yağlı karaciğer iskemi/reperfüzyon oluşturulan ve 10 mg/kg oral TMZ uygulanan grup 4 (n=10) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Ratlardan histopatolojik analiz için karaciğer dokusu ve biyokimyasal analiz için kan örnekleri toplandı. Serum MDA, NADPH Oksidaz, Cyt-C ve 8-OHdG ölçümleri ELISA, MPO ve CAT ölçümleri ise kolorometrik yöntemle gerçekleştirildi. Bulgular: Grup 1'e göre, NADPH Oksidaz ve Cyt-C düzeyleri grup 2 ve grup 3'de anlamlı olarak artma (p0.05). Histopatolojik olarak ise grup 3'de hücre grupları şeklinde hepatosit hasarı gözlemlenirken, grup 4'de sinüzoidlerin dilatasyonu, inflamasyon ve hepatik plakların yapısal bütünlüğünde grup 3'e göre düzelme gözlenmiştir Sonuç: Bu çalışmada, TMZ uygulamasının NAFLD'de sıcak iskemi reperfüzyona bağlı oluşan oksidatif hasara karşı antioksidan savunma mekanizmasına olumlu yönde artırıcı katkıda bulunduğu ve mitokondri bütünlüğünü koruyarak hücrelerin sağ kalımına destek sağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Invergation Of the Protective Effect of Trimetazidine Against Hot Ischemia Reperfusion Damage in Rats with Non Alcoholic Fatty Liver Aim: In this study; it was aimed to investigate the protective effect of Trimetazidine (TMZ) against damage caused by hot ischemia reperfusion in NAFL model formed as experimental. Material and Method:In this study, 32 rats were used. Rats were separated into 4 groups. These groups are group 1 (control group, n = 6), group 2 (sham group, n = 6) that was fed with a high fat diet, group 3 (n = 10) that was fed with a high fat diet and warm ischemia / reperfusion was created and group 4 (n = 10) that fatty liver ischemia / reperfusion was created and treated with 10 mg / kg oral TMZ. Blood samples for liver tissue and biochemical analysis were collected for histopathological analysis from rats. The measurement of Serum MDA, NADPH Oksidaz, Cyt-C and 8-OHdG was implemented by ELISA method, and the measurement of MPO and CAT was implemented by colorimetric method. Finding: Compared to Group 1, NADPH Oxidase and Cyt-C levels of Group 2 and 3 showed significantly increase (p 0.05). As histopathological, hepatocyte damage was observed in the form of cell groups in group 3, whereas in group 4, the improvement was observed in the dilatation of sinusoids, inflammation and the structural integrity of hepatic plaques compared to in group 3. Conclusion: In this study it was demonstrated that TMZ application has positively been contributing to the antioxidant defense mechanism against oxidative damage developed by hot ischemia reperfusion in NAFLD, and has supported the survival of cells by protecting mitochondrial integrity.