Ege bölgesi kıyı şeridinde kuraklık sorunu üzerinde bir inceleme
  1. Tez No: 50679
  2. Yazar: MURAT ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÖZGÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, Yağış, Thomthwaite Yöntemi, İstatistik Yöntemi, Potansiyel evapotranspirasyon, Kıyı Ege Bölgesi, Aridness, Rainfall, Thomthwaite Method, Statistics Method, Potential evapotranspiration, Coast Aegean Region
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET EGE BÖLGESİ KIYI ŞERİDİNDE KURAKLIK SORUNU ÜZERİNDE BİR İNCELEME ATEŞ, Murat Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL Eylül 1996, 75 Sayfa Bu tezde Kıyı Ege Bölgesinde yeralan Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla'nın kuraklık durumlarının saptanması en önemli amacı oluşturmuştur. Bölgedeki kurak dönemler İstatistik ve Thomthwaite yöntemleriyle saptanmıştır. Aylık ve Yıllık ortalama yağışlar ve bunların standart sapmalarından faydalanılarak İstatistik yöntemiyle kurak dönemler saptanmış ve yorumlanmışta-. Yağış, sıcaklık ve potansiyel evapotranspirasyon değerlerinden yararlanılarak Thomthwaite yöntemiyle bazı kurak yıllar ve çok yıllık iklim verileri incelenmiş ve belirtilmiştir. Tezin sonunda kuraklık problemine karşı alınabilecek tedbirler belirtilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON ARİDNESS PROBLEM OF COAST AEGEAN REGION ATEŞ, Murat Msc in Agricultural Structure and Irrigation Department Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL September 1996, 75 Pages It is the aim of this thesis to determine the aridness conditions in Aydın, Izmir, Manisa and Muğla located in Coast Aegean Region. Statistics and Thomthwaite Methods are used to determined arid periods in this region. It is detemuned and commented on arid periods to make of both annual and monthly average rainfalls and these standart deviations by means of Statistics Method. It is examined and determined on certain arid years and many annual climate data to make use of rainfall, temperature and potential evapotranspiration values by means of Thomthwaite method. At the end of this thesis is tried to point out preventive measure against aridness problem.