Meristem kültürü yoluyla elde edilen bazı patates hat ve çeşitlerinde morfolojik, fizyolojik ve verim özellikleri üzerine araştırmalar
- Tez No: 50680
- Danışmanlar: PROF.DR. CELAL F. ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Meristem culture, seed tuber, virus, patato tuber for seed without virus
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET MERİSTEM KULTURU YOLUYLA ELDE EDİLEN BAZI PATATES HAT VE ÇEŞİTLERİNDE MORFOLOJİK, FİZYOLOJİK VE VERİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ATEŞ,Esin Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof.Dr. Celal F. ÇALIŞKAN Ağustos 1996, 38 Sayfa Bu çalışmada; in vitro koşullarda bazı patates hat ve çeşitlerinden meristem kültürü yoluyla fîdecikler elde ederek, sağlıklı patates tohumluğu üretim programlarında başlangıç kademesi olarak kullanılacak temel tohumlukların elde edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Resy, Granola, 81028-1, 101, 106, 6 / 7, Yayla Kızı ve Sultan çeşitlerine ait yumrular kullanılmıştır. Yumru filizlerinden alınan apikal meristemler, MS kültür ortamında, 16 saat aydınlatmalı, 1200 lüx /m2 aydınlatmalı, 25-26 °C sıcaklıkta büyüme odasında bırakılmış ve 72 gün sonra toprağa aktarılmıştır. Daha sonra elde edilen fîdecikler, fide yastıklarına dikilerek sasıtmadan 3,5-4 ay sonra bitkiler hasat edilerek yumrular elde edilmiştir. Fideciklerin fide yastıklarına şaşırtılmasında, gün uzunluğu koşullarına uyulursa bitkilerin yumru oluşturma şansının artabileceği, bu yüzden de fide yastıklarına şaşırtmada genotip farklılıklarının dikkate alınması gerektiği ve genotip farklılıklarının meristem kültürü uygulamalarında önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler, patateste meristem kültürü, tohumluk patates yumrusu üretimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOLOGICAL, PHYSIOLOGICAL AND YIELD CHARACTERISTICS OF SOME POTATO GENOTYPES OBTAINED BY MERİSTEM CULTURE ATEŞ, Esin Msc in Agricultural Eng. Supervisor Prof. Dr. Celal F. ÇALIŞKAN The purpose of this research was to obtain the healthy potato seedling plants using meristem culture. In order to use them in the potato seed production programs. Resy, Granola, 81028-1, 101, 106, 6/7, Yayla kta and Sultan patato genotypes were used. The apical meristems taken from tuber seedlings were grown in MS media under 1200 lux / m2 with 16 hours lightening and 25-26 C° temperature. Apikal meristems were transfered into soil after 72 days. The seedlings obtained were planted in seedling beds. Harvest was done after 3.5-4 months. The results indicated that the day length had a significant effect on tuber formation in seedling plants. The tuber formation of plants might be increased when it is considered the day length conditions for the transplanting of seedlings. Thus, it should be taken into consideration the genoytpic differences which have different responses to meristem culture aplications.