Türkiye'de yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin karşılaştıkları yönetsel sorunlar
Administrative issues relating to international students receiving higher education in Turkey
- Tez No: 506795
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uluslar arası öğrenciler, üniversite yönetimi, uluslararası öğrenci hareketliliği, yönetsel sorunlar, International students, university administration, International student mobility, administrative problems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Uluslararası öğrenci hareketliliği, küreselleşme ile beraber hız kazanmıştır. Uluslararası öğrencilerin yükseköğrenim görmek amacıyla başka ülkeleri tercih etmesi; ülkeler arasında köprüler kurulmasını sağlamıştır. Uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilen ülkeler prestij sahibi olmaktadırlar. Ülkeler uluslararası öğrenci politikalarını geliştirmek için önemli projeler ve çalışmalar yapmaktadır. Üniversite yönetimleri bu atılan adımlarda önemli bir anahtar noktası oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin karşılaştıkları yönetsel sorunları tespit etmektir. Genel tarama yöntemi kullanılan araştırmada çalışma grubunu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır. Toplamda araştırmaya 133 uluslararası öğrenci katılmıştır. Araştırma nicel araştırma özelliği taşımaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan''Uluslararası Öğrencilerin Karşılaştığı Yönetsel Sorunlar''anketi uygulanmıştır Anket içerisinde ilk bölümde uluslararası öğrencilere ait kişisel bilgileri içeren bağımsız değişkenler yer almaktadır. Anketin ikinci kısmında uluslararası öğrencilerin üniversite yönetiminde karşılaştıkları yönetsel sorunları tespit etmek amacıyla 40 madde yer almaktadır. Araştırmada Türkiye'de yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin karşılaştıkları yönetsel sorunların idari, ekonomik ve sosyokültürel boyutları tespit edilmek istenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde standart sapma, aritmetik ortalama, frekans, yüzde gibi betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Uluslararası öğrenciler harç ücretlerinin ve yurt ücretlerinin pahalı olduğunu, üniversitenin yemek bursu verme konusunda yetersiz kaldığını, okula uyum sağlama sürecinde sorunlar yaşadıklarını, öğrenci işlerinin kendilerine yeterince yardımcı olmadığını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
International student mobility, globalisation has accelerated with. International students prefer other countries for higher education; to establish bridges between countries. Countries preferred by international students have prestige among the countries of the world. Countries are doing important projects and studies to develop international student policies. University administration is an important key point in these steps. The purpose of this research; To identify the managerial problems faced by international students in our country. In the study using the general screening method, the study group constitutes international students studying at Trakya University in the academic year 2015-2016. In total, 133 international students participated in the research. The research has a quantitative research capability. The questionnaire was administered by the researcher. The first part of the questionnaire contains independent variables that include personal knowledge of international students. In the second part of the questionnaire, there are 40 articles in order to determine the managerial problems faced by international students in university administration. In the survey, it was aimed to determine the administrative, economic and sociocultural dimensions of the administrative problems encountered by international students who graduated from higher education in Turkey. Descriptive statistics such as standard deviation, arithmetic mean, frequency, percentage are calculated in the analysis of the data. International students think that tuition fees and dormitory fees are inadequate, that the university is inadequate to provide food scholarships, that they are experiencing difficulties in adapting to the school, and that student work is not helping them adequately