Kaldırma ağı ile avcılık denemeleri
- Tez No: 50682
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Liftnet, Dipnet, Scoop net, Fish Attractive and Fishing with light
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tezde Japonya, Filipinler, Endonezya, v.b. gibi Uzak doğu Ülkelerinde başarılı bir şekilde uygulanmakta olan Kaldırma Ağı kullanılarak çeşitli avcılık denemeleri yapılmış ve verimliliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Kaldırma Ağlar ile genelde Kupes {Boops boops), İstavrit {Trachurus trachurus), Sarpa {Sarpa salpa) İzmarit (Spicara smaris), Kefal (Chelon labrasus), gibi balıklar yakalanmaktadır. Ayrıca kafadan bacaklılardan Kalamar (Loligo vulgaris), eklem bacaklılardan Yengeçlerde (Maia verricosa), yakalanabilmektedir. Kaldırma Ağların en büyük özelliği Işık ve yem kullanarak yakalanacak balığı cezbetmeye dayalıdır.Bu tezdede 800 wattlik ışık kaynağı ve 220 volt AC kullanılmıştır. Gündüz yapılan denemelerde balıklan cezbetmek için Yem kullanarak, ses çıkararak ve suya çeşitli materyaller atarak Balıkların ilgisi çekilmeye çalışılmış, Gece ve Gündüz yapılan avcılıklar arasındaki verimlilik karşılaştınlmıştır. Anahtar Kelimeler : Kaldırma Ağı, Çökertme Ağı, Kepçe ve Daldırma Ağlar, Balıkların cezbedilmesi
Özet (Çeviri)
In this study, various trials had been done with liftnet, which is used with sucsess in Japanese, Philiphines, Endonesia, etc. and catchabilitiy had been tried to established. In generally fish like Bogue {Boops boops), Horse, makarel {Trachurus trachurus), Salema {Sarpa salpa), Mullet {Chelon labrasas) catch with liftnet. On the other hand Squids {Loligo vulgaris) and Craps (Maia verricosa) could be catched from cephalapods and Crustacea. The biggest charasteristic of liftnet is attract the fish by using light and bait. In this study 800 watt light and 220 V AC electricity was used in the night. In the day time fish had been tried to attract by using bait, making voice and throwing several material to the water. After that the, productivity had been chomparensioned between fishing in the night and in the day time.