Bariyer ağı ve ağ kaldırma sistemi tasarımı
Net barrier and net lifting system design
- Tez No: 246119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZIL CANBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçak durdurucu bariyer, bariyer ağı tasarımı, ağ kaldırma sistemi tasarımı, Aircraft arresting barrier, design of barrier net, design of net lifting system
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Avcı (fighter) tipi savaş uçaklarının, herhangi bir fren veya hidrolik arızası nedeniyle kendi imkanları ile duramadığı emercensi durumlarda, uçağı hasarsız veya en az hasarla kurtarabilmek amacıyla kullanılan uçak yakalama sistemlerinden biri olan Ağ Bariyer sistemlerinin yerli imalat ile üretilebilmesi hedeflenmiştir.Bu amaçla hazırlanan yakalama tertibatlarına, havacılığın ilk dönemlerinden itibaren çok büyük önem verilmiştir. Ancak daha ziyade askeri amaçlı kullanılan uçak durdurucu (bariyer) sistemleri, sektör olarak sanayide çok fazla duyulmamıştır. Yapılan tasarım çalışması ile ülkemiz ekonomisine bir nebzede olsa katkıda bulunulması hedeflenerek söz konusu sistemlerden biri olan bariyer ağı ve kaldırma sisteminin tasarımı yapılmıştır.Bu çalışmada, bariyer ağında kullanılan malzemelerin teknik özellikleri, bariyer ağının uçak tiplerine göre modellenmesi, eleman sayılarının tespiti ve komple bir bariyer ağının tasarımı ile birlikte, bariyer ağını aktif olarak pist üzerinde kullanma imkanı sunan ağ kaldırma sistemi üzerine gelen kuvvetlerin belirlenmesi ile uygun bir kaldırma mekanizmasının tasarımı için gerekli mekanik ve hidrolik kompenentlerin seçimi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to manufacture locally the net barrier systems which is one of aircraft arresting systems used for purpose of rescuing aircraft with minimum damage, in cases of emergency when the aircraft can not stop with its own capabilities because of any brake or hydraulic failure in fighter type aircraft.So great importance has been given to arresting setups prepared for this aim since first terms of aviation. But aircraft arresting systems used rather for military purposes has not been heard much as a sector in industry. Net barrier and lifting system that is one of such mentioned systems has been designed by aiming that it may contribute to our country?s economy even a little with the design work carried out.At this work, technical characteristics of materials used barrier net, barrier net modeling according to aircraft type, determination of number of elements and a complete barrier net design are outlined with the selection of mechanical and hydraulic components necessary for an appropriate lifting mechanism by determination of forces applied on net lifting system which serves an operational capability of using barrier net actively on runway.